«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Πούτιν για τη φιλοξενία, την υποδοχή αλλά και τις ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε», σημείωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «σημαντική για τις ελληνορωσικές σχέσεις», ενώ αναφερόμενος στον καλό καιρό, είπε πως «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις».

Αναφερόμενος στα σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» και «να ασκεί το γεωπολιτικό της ρόλο».

«Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα», σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε πως συζητήθηκε ο τρόπος προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων σε τουρισμό και υποδομές.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η ελληνική δημοκρατία ενδιαφέρεται να διερευνήσει τη δυνατότητα κατασκευής ελληνικού αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «συμφωνήσαμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για το 2015 – 2016».

Ο έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε «να αφήσουμε πίσω το φαύλο κύκλο των κυρώσεων και της ψυχροπολεμικής λογικής», εξηγώντας πως «συμφωνήσαμε στην ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας του Μινσκ για την Ανατολική Ουκρανία».

«Η εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «η Ελλάδα θα συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας».

«Εύχομαι να υπάρξει μία ουσιαστική άνοιξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Στις σχέσεις των χωρών σημασία δεν έχουν μόνο οι εξαγγελίες, αλλά και οι πράξεις», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.