Μια νέα συμφωνία, μια συζήτηση που θα ανοίξει τον δρόμο σε ελάφρυνση του εμπάργκο κατά της Ρωσίας, επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε ρωσικό κανάλι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «μια ουσιαστική σχέση που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξάγει αγροτικά προϊόντα στη ρωσική ομοσπονδία». «Τα τελευταία χρόνια αυτή η σχέση επλήγη εξαιτίας λόγω του γεγονότος ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας μου δεν έκαναν όσα περισσότερα για να αποφευχθεί αυτή η ατελέσφορη κατά την άποψή μου στρατηγική των κυρώσεων», συμπλήρωσε.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έλαβα μια επιστολή από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λίγο έως πολύ θεωρούσε δεδομένη τη θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων και του τηλεφώνησα και του είπα “μην θεωρείτε τη θέση της Ελλάδας δεδομένη, Άλλαξαν τα πράγματα, η Ελλάδα έχει μια άλλη κυβέρνηση και θέλουμε να μας ρωτάτε πριν αποφασίσετε”», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις. «Θεωρώ ότι είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Είμαι υπέρ της άποψης ότι χρειάζεται διάλογος, διπλωματία, χρειάζεται να κάτσουμε στο τραπέζι και να βρούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Ο οικονομικός πόλεμος ως συνέχεια του πραγματικού πολέμου είναι μια αδιέξοδη πολιτική».