«Καταρχήν συμφωνία για να πληρώσουν και οι… κατέχοντες»

Σε καλό κλίμα συνεργασίας οι συζητήσεις στο Brussels Group αναφέρουν κυβερνητικές πηγές


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:44
29/03/2015
«Καταρχήν συμφωνία για να πληρώσουν και οι… κατέχοντες»
1
loading

Συνεχίζονται και σήμερα, σε καλό κλίμα συνεργασίας, οι συζητήσεις στο Brussels Group σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που σημειώνουν πως η χθεσινή, πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της Ελλάδας . Η συζήτηση «είναι ουσιαστική και λεπτομερής», ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινήσεις από κάθε πλευρά.

Στο Brussels Group υπήρξε σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες».

Παράλληλα, το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στην Real News
Την ίδια στιγμή οι ίδιες κυβερνητικές πηγές «εστιάζουν» στην τετρασέλιδη συνέντευξή που έδωσε Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα Real news προκειμένου να τονίσουν 14 σημεία από αυτήν:

- «Η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους καθώς και την απομείωσή του».

-  «Δεν υπάρχει ζήτημα τρίτου μνημονίου. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο μνημόνιο –περί αυτού πρόκειται- αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε».

-  «Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012».

- «Το ελληνικό πρόβλημα αφορά την ενότητα της ίδιας της ευρωζώνης, ως εκ τούτου δεν μπορούν να το διαχειριστούν αποκλειστικά οικονομολόγοι και τεχνοκράτες, αλλά οι ίδιοι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών».

- «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να πάρουμε νέα υφεσιακά μέτρα, μέτρα δηλαδή που αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

-  «Ένας από τους κύριους στόχους της νέας Κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, που ευθύνονται για πολλά από τα δεινά αυτής της χώρας».

-  «Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

- «Προτεραιότητα η εκκίνηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες».

-  «Αναμένουμε και θα έχουμε τη συνεργασία της γερμανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης να επανεξεταστεί στο σύνολό του το θέμα της Siemens. Αναμένουμε τόσο πολιτική όσο και νομική στήριξη από τη γερμανική πλευρά».

-  «Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι διεθνείς συνομιλητές της χώρας μας. Δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους της ενόχλησης».

-  «Η ελληνική Κυβέρνηση έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας στη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που κάνει για έξοδο από την κρίση. Για ποιο λόγο να προχωρήσουμε σε εκλογές; Για να πάρουμε μεγαλύτερο ποσοστό»;

-  «Σενάρια εαρινής νυκτός τα περί οικουμενικής Κυβέρνησης».

-  «Αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».

-  «Για εμάς δεν υπήρξε ούτε ένα δευτερόλεπτο περίοδος χάριτος. Τρέχουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    ΓΕΝΙΚΩΣ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΕΦΟ !! ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΦΤΨΧΟΥΣ !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει