Με αντεγκλήσεις ξεκίνησε η πρώτη μέρα συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος» που συστάθηκε κατόπιν προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ και στηρίχθηκε και από τις ψήφους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγείρε ζήτημα επί της διαδικασίας απαιτώντας να εκλέξει μέλος στο προεδρείο, με το σκεπτικό ότι η Επιτροπή συστάθηκε με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, στο πλαίσιο της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος. Η πλειοψηφία δεν δέχθηκε την πρόταση και επικαλέστηκε την πάγια τακτική παλαιότερων Εξεταστικών Επιτροπών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης των εργασιών, με την εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα να απαντά πως «δεν είναι θέμα του αν θα συμφωνήσουμε μεταξύ μας ή όχι, δεν το προβλέπει η διαδικασία. Πείτε μας εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ, πότε το κάνατε;».

Εν τέλει, η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με τον τρόπο που συνέβαινε μέχρι σήμερα και πρόεδρος της Επιτροπής εκλέχθηκε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Υψηλάντης και γραμματέας ο Γιάννης Μελάς, όλοι δηλαδή από τη Νέα Δημοκρατία. Η επόμενη συνεδρίαση η προγραμματίστηκε για αύριο το πρωί, όπου τα κόμματα θα κληθούν να προτείνουν λίστες με μαρτύρους που θα προσέλθουν για κατάθεση.