«Είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας», τόνισε η ‘Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι βεβαίως θα ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η διαδικασία είναι διαφορετική και τις αποφάσεις λαμβάνουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. «Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι», επισήμανε και επανέλαβε ότι σημείο εκκίνησης παραμένει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Διευκρίνισε δε ότι απόψε δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.

Ερωτώμενη σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη», ενώ αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό αποτελεί και στην συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξή μας. Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η ‘Αγγελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε», τόνισε.