«Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μέσα από το διάλογο να βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Όπως μου είπε στο τηλέφωνο είναι “προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις Τύπου που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση.

Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας θέλησε να υπογραμμίσει δύο βασικές θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα συμπληρώνει 5 χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα παρά το ότι ήταν προφανές, κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε στην οικονομία, στη μείωση του ΑΕΠ, στις κοινωνικές επιπτώσεις και την «πρωτοφανή ανεργία, ιδίως στους νέους». «Τα εισοδήματα μειώθηκαν. Το πρόγραμμα επέφερε διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας».

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «παρά το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν, εντούτοις είναι λάθος και να λέμε ότι φταίνε οι ξένοι, φταίνε κάποιοι άλλοι. Υπάρχουν πέρα από τις συνολικότερες αιτίες και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να μπει στην κρίση».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κατά τα 5 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος δεν ωφέλησαν για την αντιμετώπιση των ενδογενών προβλημάτων. «Υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες, οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν από το πρόγραμμα διάσωσης», είπε και εξήγησε πως «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ότι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια αλλά να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες».

«Η συζήτηση μας σήμερα ήταν γόνιμη τουλάχιστον ως προς το να προσδιορίσουμε κοινούς τόπους και διαφορές», σημείωσε και παρέθεσε τους στόχους που υπάρχουν:

«Να υπάρξει ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης», ζήτησε ο κ. Τσίπρας.

Από την άλλη, έθεσε σαν προτεραιότητα « να σπάσουμε τα στερεότυπα. Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά».

Ακόμη, ζήτησε «να δουλέψουμε από κοινού για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη. Θέλουμε τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης για τα πεπραγμένα της Siemens».

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων. «Το θέμα δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ηθικό θέμα», είπε.