Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η χθεσινή πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου να προχωρήσει ύστερα από αίτημα της Χρυσής Αυγής σε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης χωρίς να υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών να γίνει δεκτό το αίτημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Νέων», η πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή έμεινε ερμητικά κλειστή για περίπου δέκα λεπτά χθες το μεσημέρι. Όταν άνοιξε, εκτός από τον πρωθυπουργό, αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα της Ολομέλειας η πρόεδρος της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Χρήστος Μαντάς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας -όπως και ο Νίκος Παππάς – έδειχναν ιδιαίτερα ευδιάθετοι. Ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε αυστηρά στους παριστάμενους δημοσιογράφους πως «δεν θα αποκαλύψω τίποτα» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, φανερά φορτισμένη στη θέα των συγκεντρωμένων, με δυσκολία εξέπεμψε ένα μαγκωμένο χαμόγελο.

Η πρωτοβουλία της να προχωρήσει έπειτα από αίτημα της Χρυσής Αυγής σε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης -ακόμη κι αν δεν ήταν παρόντες δεκαπέντε βουλευτές, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, ώστε το σχετικό αίτημα για την ψηφοφορία να γίνει αποδεκτό καθώς ο εισαγγελέας δεν έδωσε άδεια στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες- προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η δυσφορία όμως, αν και σιωπηλή, ήταν ακόμη μεγαλύτερη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν κοινοβουλευτικές πηγές, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατάφερε να μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης για την ανθρωπιστική κρίση και την επίτευξη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης – ενόψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού στο εξωτερικό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και τη Δευτέρα στο Βερολίνο – σε διαδικαστικά θέματα.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, που όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκλήθη στο πρωθυπουργικό γραφείο τής διεμήνυσαν επιτακτικά να ανακαλέσει την απόφασή της. «Της τράβηξαν το αφτί» ήταν ένας τίτλος για τη συνάντηση, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, που οδήγησε σε αναδίπλωση της προέδρου.