Εντείνονται οι εξόφθαλμες πλέον πιέσεις από τη Γερμανική και τη Γαλλική πλευρά με στόχο την αποπομπή του Γιάννη Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Με άκομψα και άκρως προσβλητικά σχόλια δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν ένα βαρύ κλίμα για τον Έλληνα υπουργό ή ακόμη και τις προσωπικές τους απόψεις χαρακτηρίζοντάς τον… αυθάδη και επιχειρώντας να αποδομήσουν το ισχυρό προφίλ  που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια.

Με άκρως επικριτικά και προσβλητικά σχόλια «στολίζει» το Γιάννη Βαρουφάκη η αρθρογράφος της Deutsche Welle Μπάρμπαρα Βέσελ.

«Είναι ξεκάθαρο πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει μια τάση προς την αυθάδεια. Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο στους ομολόγους του, ειδικά όταν ζητάει χρήματα. Είναι απίθανο ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι να αφήσουν τον Βαρουφάκη να εκτελεί κατά βούληση»

Στο άρθρο στη Deutsche Welle τονίζεται ότι: «Ίσως ο Βαρουφάκης ψάχνει για νέα δουλειά ως αρθρογράφος σε μια διεθνή εφημερίδα»…

Έντονη κριτική ασκεί η εφημερίδα Liberation στον Έλληνα υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, υπονοώντας ότι η συμπεριφορά του είναι αυτή που τορπιλίζει τη διαπραγμάτευση.

Το δημοσίευμα προφανώς εντάσσεται στις παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται για να πληγεί το κύρος του κ. Βαρουφάκη, καθώς η εφημερίδα τονίζει ότι «συμπεριφέρεται στους συναδέλφους του με περιφρόνηση και λέει δημόσια ότι μόνο ο Σόιμπλε είναι στο δικό του μέγεθος και δίνει σε όλους μαθήματα οικονομίας, και αυτό δεν βοηθάει στη διαπραγμάτευση».

Μέσω των ελλήνων ανταποκριτών στη Γερμανία διέρρευσε και η πληροφορία πως ο εκπρόσωπος των σοσιαλοδημοκρατών για Ευρωπαϊκά θέματα, Γιόαχιμ Πος, ανέφερε ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης «δημιουργεί σύγχυση στο Eurogroup», χωρίς να προχωρά σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Όπως αναφέρει, επίσης, δημοσίευμα της εφημερίδας των Βρυξελλών «Der Standaard», η γερμανική πλευρά εμφανίζεται έχει εισπράξει την ενόχληση των υπουργών Οικονομικών των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνη, οι οποίοι περιγράφουν ως «αλαζονική» τη συμπεριφορά του Γιάννη Βαρουφάκη αφού οι… διαλέξεις του θυμίζουν τον τρόπο που μιλάει στους φοιτητές του.

Λίγο πριν ξεκινήσει το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup ενόχληση φέρεται ότι εξέφρασε και η γαλλική πλευρά. Όπως μετέδωσε το Europe1 ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεν θεωρεί πρόβλημα την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί μεγάλο πρόβλημα τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Έντονη είναι η αντίδραση από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο στηρίζει πλήρως τον Έλληνα υπουργό.

«Δημοσιεύματα επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη. Κατανοητό αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα.

Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων», αναφέρει η κυβέρνηση.