Με τον τίτλο «Το στυλ του Βαρουφάκη εκνευρίζει τους Ευρωπαίους» κυκλοφορεί δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας, Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα ξεκινά με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα, δήλωση που εκνεύρισε τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, ο Ντράγκι τον προέτρεψε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, καθώς αυτά που λέει βλάπτουν τις τράπεζες.

Το δημοσίευμα μιλά για πολιτισμικό κενό ανάμεσα στο Γιάννη Βαρουφάκη και τους άλλους 18 υπουργούς Οικονομικών.
Όπως λέει πρόκειται για τεχνοκράτες που δεν καταλαβαίνουν ένα ριζοσπάστη ακαδημαϊκό, ο οποίος δεν έχει θητεύσει ποτέ πριν σε κυβερνητικό πόστο.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «στον κλειστό κόσμο των γραφειοκρατών της Ευρωζώνης, οι προσωπικές σχέσεις έχουν σημασία» και προσθέτει ότι τα προβλήματα σπάνια δημοσιοποιούνται.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κανένας δεν κατάλαβε τι ακριβώς θέλει η Ελλάδα, ενώ ο Ιταλός ομόλογός του κάλεσε τον κ. Βαρουφάκη να αμβλύνει τη ρητορική του.

Η εφημερίδα μάλιστα αναφέρει και ένα περίεργο περιστατικό. Υποστηρίζει ότι το Eurogroup της Δευτέρας ξεκίνησε λίγο περίεργα με το Βαρουφάκης να μπαίνει με καθυστέρηση 20 λεπτών, ενώ τον ακολουθούσε μια κάμερα. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, εκείνη την ώρα μιλούσε ο Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διέκοψε τον Κεντρικό τραπεζίτη και ζήτησε θυμωμένα από τον οπερατέρ να φύγει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ευρωπαίοι είναι εκνευρισμένοι και από τις δηλώσεις στον Τύπο, καθώς πριν ακόμη δουν το σχέδιο δήλωσης, οι βοηθοί είδαν tweets από δημοσιογράφους που περιέγραφαν τη δήλωση επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση την είχε απορρίψει.

Όπως υποστηρίζει η Wall Street Journal, η ελληνική κυβέρνηση την είχε μοιράσει στα ΜΜΕ το προσχέδιο της δήλωσης πριν καν συζητηθεί, κάτι που εξόργισε ορισμένους υπουργούς, αναφέρει το πρακτορείο.
Τότε κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος εκείνο το βράδυ.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα τα αμερικανικά media δεν είχαν μπει στο παιχνίδι για μείωση της προσωπικότητας του Γιάννη Βαρουφάκη όπως έχουν ήδη πράξει τα γαλλικά και γερμανικά.