Μπροστά σε μια οριακή μάχη βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της την Ουάσιγκτον και απέναντι τη Γερμανία και τους συμμάχους της.

Στην Αθήνα βρίσκονται οι Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group και ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της ελεγκτικής ομάδας της Κομισιόν στην Τρόικα για τεχνικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές με στόχο την διευκόλυνση των συζητήσεων στα δύο Εurogroup, στις 11 και 16 Φεβρουαρίου.

Οι δύο ειδικοί θα ακούσουν τις τεχνικές προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αξιωματούχοι θα εχουν συναντήσεις τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκτακτης συνεδρίαση για την Ελλάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν το βλέμμα της στραμμένο στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Μπαράκ Οπάμα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει τους ηγέτες της Ευρωζώνης να συμβιβασθούν περισσότερο με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι μια παρατεταμένη αντιπαράθεση για τα δημοσιονομικά θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Η αμερικανική προσπάθεια άσκησης πίεσης λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για τη σκληροπυρηνική στάση που υιοθετούν ορισμένα μέλη της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα η Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομικές μειώσεις, προστίθεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

«Συμβουλεύσαμε όλες τις πλευρές ότι χρειάζεται να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός από την πλευρά όλων», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με τους FT. «Υπάρχουν όρια στο πόση πολλή λιτότητα μπορεί να αντέξει μια κοινωνία», πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την αντιπαράθεση με την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και στη διάρκεια των διμερών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός της ημέρας στην Ουάσιγκτον.