Την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας που περιλαμβάνει την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belh@rra σχολίασαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να παραλείπουν τις αναφορές στην αντιπαλότητα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Αναλυτικότερα για το πώς «είδαν» τη συμφωνία τα τουρκικά μέσα, σε άρθρο της η Milliyet αναφέρει ότι «η Ελλάδα που διαρκώς στρέφεται κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αγόρασε τρεις φρεγάτες από τη σύμμαχό της Γαλλία».

Η είδηση της συμφωνίας Ελλάδας Γαλλίας σε τουρκικό μέσο

Από την πλευρά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδας YeniSafak, αναφέρεται στο άρθρο στην αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, καθώς και την αγορά φρεγατών, εστιάζοντας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι «χρειάζεται να συμμαχήσουμε για να προστατεύσουμε την Ελλάδα από επιθέσεις».

Τουρκικό μέσο για τη συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας

Με πιο επιθετικό τίτλο η Haber3 αναφέρεται στο θέμα με τίτλο «Ο φόβος της Ελλάδας για την Τουρκία έχει κόστος» σχολιάζοντας ότι «η Αθήνα, που αντιμετωπίζει συχνά στρατιωτικά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, αγόρασε φρεγάτες πληρώνοντας 3 δισ. ευρώ στη Γαλλία».

Τουρκικό μέσο για τη συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας