Μπορεί να «κόψει» χρήμα η Ελλάδα;

Και όμως εκτυπώνονται ευρώ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:04
16/01/2015
Μπορεί να «κόψει» χρήμα η Ελλάδα;
40
loading

Η δήλωση της Ραχήλ Μακρή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει μόνος του 100 δισ. ευρώ αν χρειαστεί βρίσκεται μοιραία στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν πραγματικά μπορεί η Ελλάδα να τυπώσει ευρώ. Η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να τυπώσει και ήδη τυπώνει ευρώ. Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να κόψει 100 δισ. ευρώ με τις μήτρες που βρίσκονται που βρίσκονται στο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών.

Συγκεκριμένα οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος έχουν το δικαίωμα να τυπώσουν ευρώ εκτός ισολογισμού  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάνοντας νομισματικές πράξεις εκτός Ευρωσυστήματος, υπό την αυστηρή προϋπόθεση μη αρνησικυρίας από μια αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία θα θεωρήσει ότι μια τέτοια ενέργεια αντιτίθεται στους σκοπούς της Νομισματικής Ένωσης. Δηλαδή με απλά λόγια μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να τυπώσει ακόμη και τα περιβόητα 100 δισ. ευρώ, αλλά θα πρέπει πρώτα να πάρει το ΟΚ από την ΕΚΤ. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να τα δανείσει σε τράπεζες, αλλά και να έχει τις ανάλογες μήτρες για να εκτυπώσει τόσα λεφτά...

Βέβαια μια τέτοια κίνηση -ακόμα και στο ακραίο σενάριο που θα επιχειρηθεί- έχει εξαιρετικά αυξημένο ρίσκο για μια κεντρική τράπεζα, γιατί ακόμα και αν πάρει το αρχικό ΟΚ μπορεί τελικά να τινάξει στον αέρα τον ισολογισμό της και να χάσει την πιστωτική γραμμή από το Ευρωσύστημα με ότι σημαίνει αυτό στη συνέχεια για τις καταθέσεις.

Κύρια δραστηριότητα στο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών αποτελεί η εκτύπωση τραπεζογραμματίων ευρώ, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) σχέδια, προδιαγραφές καθώς και χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι ποσότητες που κάθε χρόνο ανατίθενται από την Ε.Κ.Τ. στην Τράπεζα της Ελλάδος και κατ’ επέκταση στο ΙΕΤΑ για εκτύπωση, αποτελούν μέρος του συνολικού αριθμού τραπεζογραμματίων ευρώ που τυπώνονται για την κάλυψη των αναγκών του Ευρωσυστήματος. Στα πλαίσια των αρχών που έχει θέσει η Ε.Κ.Τ. κάθε εκτυπωτικό εργοστάσιο μπορεί να παράγει από μια μέχρι και τρεις το πολύ διαφορετικές αξίες τραπεζογραμματίων ευρώ.

Επίσης κόβονται και κέρματα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

40
σχόλια
 1. avatar punentes

  "Τον Ιανούαριο του 2011, ένα μήνα πριν τις εκλογές, κι ενώ η Ιρλανδία ήταν ήδη στο δικό της «μνημόνιο», η Εθνική Τράπεζα της Ιρλανδίας βοήθησε τις τράπεζες με 51 δις τυπώνοντας δικό της χρήμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε μάλιστα δηλώσει τότε πως η Εθνική Τράπεζα της Ιρλανδίας μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της αποθέματα, εφόσον όμως ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα."

  1. avatar Dim Kent

   Ναι, μόνο που η Β. Ιρλανδία είχε ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ πρόβλημα, και όχι ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ! Αν δεν ξέρεις την διαφορά, μπες να διαβάσεις γιατί βαριέμαι να σου εξηγώ τώρα και θα καταλάβεις!!!

 2. avatar punentes

  Η πλακα ειναι ,οτι τελικα αυτο που ειπε η Μακρη,το ειχε πει,ο υποψήφιος της ΝΔ στη Β'Αθήνας, Γ. Καισάριος, σε άρθρο του στο καπιταλ στις 23 Δεκεμβρίου 2014!

 3. avatar nikos xasapis

  χρήμα μπορεί να κόψει την μλ όμως όχι.

 4. avatar M.L Gore

  Το ότι διαθέτουμε τα υλικά που χρειάζονται έστω σε κάποιο μέγεθος , αυτό είναι αλήθεια λοιπόν . Δεν τυπώνουμε πάντως 50άρικα και πάνω να ξέρετε ...
  Το θέμα δεν είναι αν μπορείς να τυπώσεις χρήμα για πάρτι σου και δεν εννοούσε αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ η όμορφη ξανθιά μανδάμ !
  Εννοούσε και αυτό είναι το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ , ότι θα το κάνουμε '' είς πλήρη γνώση'' και ''έχοντας σώας τας φρένας'' ΜΗΝ υπολογίζοντας ΚΑΘΟΛΟΥ τις εξοντωτικές συνέπειες που θα είχε η πατρίδα μας από την Παγκόσμια Συμμορία Διαχείρισης του Χρήματος !
  Εγώ πάντως την κατακρίνω μόνο για το ''ακαταλόγιστο'' που την διακατέχει και όχι για την ''αθώα'' παιδική-προσχολικού επιπέδου- ιδέα !
  Δεν έχει θα μου πείτε και τόσο σημασία τι λέω εγώ , τα Ζόμπι στην Ελλάδα πιστεύουν και αυτό έχει σημασία , ότι και να τους πεις !

  1. avatar punentes

   3
   "Σημειώστε όμως ότι αν τελικά γίνουν όπως περιέγραψα πιο πάνω, τότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κεντρική τράπεζα τόσο για την αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους (προς τον οποιονδήποτε το οφείλουμε) αλλά και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος για να χρηματοδοτεί και τον κρατικό προϋπολογισμό αν χρειαστεί (αυτό έτσι και αλλιώς έχει ήδη γίνει, όταν η ΤτΕ τύπωσε 4 δισ. ευρώ πριν 2 χρόνια για να βρει λεφτά το υπουργείο οικονομικών).
   Πιστέψτε το ή όχι, όλα αυτά που περιγράφω τα κάνει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας τώρα και πολλά χρόνια και σε μικρότερο βαθμό η ίδια η Fed.
   Τέλος, σημειώστε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν λύση για τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει. Αποτελούν όμως ένα κομμάτι της λύσης για την υπερχρέωση της Ευρώπης και ένας τρόπος να μπορεί να λειτουργεί το σύστημα, μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε με το πρόβλημα του χρέους πανευρωπαϊκά.
   Προσωπικά προτιμώ τις διαγραφές, αλλά μάλλον η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη ακόμα να μπορεί να αντιγράψει τους Αμερικανούς σε αυτό το θέμα"
   "

  2. avatar punentes

   2
   Οι συναλλαγές αυτές επιτρέπονται με βάση την παράγραφο 14.4 της συνθήκης της ΕΚΤ, που ουσιαστικά αφήνει πολλά περιθώρια για τις περιφερειακές κεντρικές τράπεζες να κάνουν νομισματικές πράξεις, πιο δημιουργικές και από την ΕΚΤ την ίδια.
   "14.4. Οι εθνικές περιφερειακές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελέσουν και λειτουργίες άλλες από εκείνες που καθορίζονται στο καταστατικό αυτό, εκτός αν, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί, με πλειοψηφία των δύο τρίτων, ότι αυτές (οι λειτουργίες) προσκρούουν στους στόχους και τα καθήκοντα του ESCB. Τέτοιες λειτουργίες εκτελούνται με την ευθύνη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος των λειτουργιών του ESCB.
   Και όπως λέει η παράγραφος 14.4, όταν η περιφερειακή κεντρική τράπεζα κάνει τέτοιες συναλλαγές, αναλαμβάνει την ευθύνη η ίδια και οι πράξεις αυτές δεν θεωρούνται πράξεις της ΕΚΤ. Με λίγα λόγια, δεν αποτελούν μέρος του ισολογισμού της ΕΚΤ. Που σημαίνει ότι την ρευστότητα την προσφέρει η περιφερειακή κεντρική τράπεζα άρα ναι, μπορεί να τυπώσει χρήμα.
   Τώρα, αν υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ θα αφήσει τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν κάποιου είδους QE, σημαίνει ότι οι περιφερειακές τράπεζες θα δώσουν αυτή τη ρευστότητα και όχι η ΕΚΤ. Το γεγονός ότι το ρίσκο θα το αναλάβουν οι περιφερικές τράπεζες (το ρίσκο της χασούρας δηλαδή mark-to- market), σημαίνει κυριολεκτικά ότι οι συναλλαγές αυτές δεν θα διαφέρουν και πολύ από συναλλαγές ELA.
   Η διαφορά είναι ότι θα μπορεί η περιφερειακή τράπεζα να αγοράσει στοιχεία ενεργητικού ή πάσης φύσεως assets και αυτή η ρευστότητα να μείνει μόνιμη στην αγορά, χωρίς να υπάρχει η πίεση να αντιστραφεί στο μέλλον."

  3. avatar punentes

   Απο την αναλυση του υποψήφιου της ΝΔ στη Β'Αθήνας, Γ. Καισάριου
   1
   "Ναι, οι περιφερειακές τράπεζες μπορούν να τυπώσουν χρήμα υπό την πιο πάνω ερμηνεία. Το ανακαλύψαμε οι περισσότεροι από εμάς το 2010, όταν η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τύπωσε ξεχωριστά από το ευρωσύστημα περίπου 80 δισ. ευρώ (αν θυμάμαι καλά). Αργότερα η ΤτΕ τύπωσε περίπου 110 δισ. ευρώ με τον ίδιο τρόπο. Έκανε χρήση αυτό που λέμε συναλλαγές ELA.
   Οι συναλλαγές ELA κυριολεκτικά είναι λεφτά που τυπώνει η περιφερειακή κεντρική τράπεζα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο ενεργητικό της ΕΚΤ. Οι συναλλαγές αυτές θεωρητικά έχουν μεγάλο ρίσκο και για αυτό τον λόγο δεν αποτελούν μέρος του ενεργητικού της ΕΚΤ.
   Οι συναλλαγές αυτές επιτρέπονται με βάση την παράγραφο 14.4 της συνθήκης της ΕΚΤ, που ουσιαστικά αφήνει πολλά περιθώρια για τις περιφερειακές κεντρικές τράπεζες να κάνουν νομισματικές πράξεις, πιο δημιουργικές και από την ΕΚΤ την ίδια."

 5. avatar FABARM

  αστειοτητες λεει η ραχηλ...ας δουμε μερικες "σοβαροτητες" που ειπωθεικαν ως αντεπειχιρηματα
  -
  η ραχηλ ειπε το ενεκδοτο της ημερας(αυτο τιποτα αλλο)
  τη ραχηλ την επεβαλε ο τσιπρας(τρομερη αναλυση)
  μπορουμε να τυπωσουμε 5 ευρα και κερματα αλλα θα γεμισουμε την αγορα με "ψιλα"( χαχαχχαχαχαχχα αν τυπωναμε 500ευρα ποιος θα μπορουσε να μας τα "χαλασει"?)
  δεν μπορουμε να τυπωσουμε κερματα διοτι το μεταλλο κοστιζει ακριβα!(ασχολιαστο)
  οι ανακεφαλαιοποιημενες τραπρζες επεστεψαν ολα τα χρηματα που τυπωθηκαν για χαρη τους τη περιοδο 2008-20011(το ανεκδοτο της ημερας απο τον ημιμαθη χρηστο)
  εχει δικαιο ο μηλιοςο παπαδημουλης και οι αλλοι (σας εγιναν ξαφνικα συμπαθεις)

  1. avatar Χρήστος

   Για να τυπωθεί ένα χαρτονόμισμα χρειάζεται μελάνι, ταινία ασφαλείας (που έρχεται απέξω και είναι διαφορετική σε κάθε χαρτονόμισμα) και ύφασμα. Όποιος γνωρίζει μαθηματικά Γυμνασίου καταλαβαίνει πως είναι μπαρούφα.
   Θεωρώντας πως κάθε χαρτονόμισμα ζυγίζει 1 γρ (των 5Ε ζυγίζει 0,663γρ) έχουμε: 100 δις = 10^11* 0,663γρ/50 Ε χαρτονόμισμα/1000γρ/κιλό/100κιλά/τόνο χρειαζόμαστε 132 τόνους ύφασμα !!!!!!!
   Δεν έχουμε τόσο ύφασμα για την Ραχήλ.
   Θα σε συμβούλευα να διαβάσεις το άρθρο με τίτλο: Ireland spends €11.8 million to mint coins worth… €7.1 million !! Πράγματι, η κατασκευή των κερμάτων κοστίζει περισσότερο από την ονομαστική τους αξία, αλλά έχουν μεγαλύτερη περίοδο ζωής - 20 χρόνια,
   Κρίμα όταν κάποιος συμβουλεύεται την γαστέρα του και όχι το google.....
   Δεν μίλησα για ανακεφαλαιοποίηση, μίλησα για το ELA. Οι τράπεζες έχουν πάρει χρήματα από πολλές πηγές, π.χ. χρήμα από το Δημόσιο και ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ από το Δημόσιο, από την ΕΚΤ και από τον ELA.
   Αχταρμάς η είσοδος των δεδομένων(διάβασμα) , αχταρμάς και η έξοδος δεδομένων (γραφόμενα)- όπως των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
   Μαντάμ Σουσού του 21ου αιώνα

   1. avatar FABARM

    το συνεχιζεις βλεπω....θα συνεχισω και εγω..
    θ απαμε στους προμηθευτες και διαπργατευτουμε καλυτες εκπτωσεις στο μεταλο και στο υφασμα λογο του μεγαλου τζιρου που τους κανουμε...επισης το τυπωμα θα το αναλαβει ο γνωστος εγρολαβος που ελαφραινει το δημοσιοα απο τετεια βαρη τα τελυταια χρονια....
    αληθεια μανταμ σουσου,η ανακεφαλαιοποιηση πως και σου ξεφυγε???

    1. avatar Χρήστος

     Το ύφασμα καθώς και την ταινία ασφαλείας τα παράγει κατά αποκλειστικότητα συγκεκριμένη εταιρία που εδρεύει στην ΕΕ. Υπάρχει περίπτωση να μας δώσει;;;;
     Μπερδεύεις (όπως μπέρδεψε και η ραχήλ) την τύπωση χαρτονομισμάτων με την τύπωση εφημερίδων, περιοδικών και Τ-shirt. Άλλες μηχανές μεγάλε!
     Τα κέρματα κατασκευάζονται στην Ελλάδα (Ιωάννινα) και θα μπορούσαμε να παράξουμε κέρματα. ΑΛΛΑ, ένα 2Ευρω ζυγίζει 8,5 γρ, δηλαδή 10^11*8,35γρ/2Ε κέρμα1000γρ/κιλό/100κιλά/τόνο = 417.500 τόνους !!!!!!!!
     Ένα μέρος από τα χρήματα του Δημοσίου πήγε για την ανακεφαλαοποίηση.
     Σταμάτα να πετάς ιδέες διότι επιβεβαιώνεις την ασχετοσύνη σου και τις λύσεις μικρού παιδιού. Επίσης, δεν επιβεβαίωσες τους υπολογισμούς για να δεις το (εσκεμμένο) λάθος που έκανα!
     Κοινώς, ό,τι σου λένε το καταπίνεις άχαφτο.
     Πρόσεξέ το.

     1. avatar FABARM

      χαχαχαχχαχαχαχχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχχαχαχαχχαχαχαχαχχα και η διασκεδαση συνεχιζεται!!...χαχαχαχχα πες και αλλα μη σταματας...πες και ποσο στοιχιζουν τα μεταφορικα(πετρελαιο,ς διοδια)!!!χαχαχαχαχχαχαχαχαχαχ συνεχισε please...

 6. avatar μαριος

  Μπα!!! Δεν βλεπω τους κομματικους εγκαθετους να προστρεχουν να χλευασουν την Μακρη σ αυτό το δημοσίευμα του ΝΒ που την δικαιωνει, αφου πληροφορει τους αναγνωστες για την δυνατοτητα κοπης νεου χρηματος εφ σον υπαρξει συννενοηση και εγκριση από την ΕΚΤ.Αντιγραφω από εγκυρη οικονομικη πηγη «Στο ELA μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις όλα τα δάνεια άρα οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν ρευστότητα μέσω ELA και 60 και 70 και 80 δισεκ. αλλά και περισσότερα»Και βεβαια χρησιμοποιουν το προσημειωμενο σπιτακι του καθενος μας .ως εγγυηση για την αντληση των κεφαλαιων.Και μολις τα ...ρουφηξουν και τα τσεπωσουν,θα ρθει καποιος ΓΑΠ ή Σαμαρας και θα πει.ΕΛΑ μωρε,χωστα στο λαο να πληρωσει τη ζημια τους.Ή ετσι δεν κανανε;

  1. avatar Χρήστος

   Μάριε, ξέχασες να διαβάσεις και το υπόλοιπο άρθρο:
   Βέβαια απαιτούνται εγκρίσεις από την ΕΚΤ με κυριότερο ωστόσο εμπόδιο το ποσό αναχρηματοδότησης το οποίο δύσκολα θα αλλάξει η ΕΚΤ και ανέρχεται σε 3,5 δισεκ. ευρώ.
   Επίσης, δεν διάβασες πως οι Ελληνικές Τράπεζες με εγγύηση το προσημειωμενο σπιτακι του καθενος μας, δανείστηκαν χρήματα από το ELA που τα επέστρεψαν ΟΛΑ - κανείς δεν τα ρούφηξε ή τα τσέπωσε.
   Δεν είναι χαρακτηριστικό Έλληνα να λέει μισές αλήθειες.

  2. avatar leo

   Όταν λές κάτι καί είναι κοτσάνα,συνήθως μετά κάνεις τήν πάπια...όταν βέβαια επιμένεις στήν κοτσάνα,παρόλα όσα σού λένε οι δικοί σου, τότε είσαι ηλίθιος μέ πατέντα.Αυτή είναι η κυρία πού ζητά τήν ψήφο μας.Τώρα βέβαια υπάρχουν πολλοί υποστηριχτές κι αυτοί τού ίδιου διανοητικού επιπέδου.

  3. avatar KRFKLS ΣΥΡΙΖΟ-ΒΟΘΡΟΛΥΜΑ

   μάριε πρέπει να σαι πολύ ...... καμένος

 7. avatar daidalos

  Πρέπει να κατανοήσουμε κάτι, η εκτύπωση χρήματος χωρίς αντίκρισμα(δλδ χωρίς παραγωγή αντίστιχου πλούτου) αντιστοιχεί σε κούρεμα της αξίας των καταθέσεων(το λεγόμενο πληθωριστικό χρήμα) γιατί πολύ απλά ο πλούτος έμεινε σταθερός, δεν αυξήθηκε, αλλά τα χαρτονομίσματα πολλαπλασιάστηκαν. Κούρεμα της αξίας των καταθέσεων είχαμε εκτενώς την δεκαετία 1981-1989 γιατί η τότε κυβέρνηση τύπωνε πληθωριστικό χρήμα γ να κλείνει τρύπες.

  1. avatar Hacker

   Δαίδαλε πάρε θετική ψήφο και από μένα για το σχόλιο σου...
   Δυστυχώς μόνο μία δικαιούμαι...

   1. avatar Χρήστος

    Δαίδαλε, 100 δις σε χρήμα (λέμε τώρα) δεν θα φέρει πληθωριστικές τάσεις στην ΕΕ - είναι πολύ μικρό το ποσό.
    Hacker, γιατί δυστυχώς; είσαι καλύτερος από εμάς για να δικαιούσαι περισσότερες;

    1. avatar Hacker

     Ξέρεις Χρήστο όταν εγκρίνεις και επαυξάνεις στα λεγόμενα κάποιου, μπορεί να χρησιμοποιήσεις και κάποια φράση χάριν υπερβολής. Απλά πράγματα… Δυσνόητα όμως για σένα…

  2. avatar μαριος

   Δαιδαλε ,μαλλον δεν ξερεις ότι το 2011 οι τραπεζιτες εκαναν χρηση του ΕΛΑ και ...μασησαν 124 δις ευρω.Ρε παιδια,μην κανετε τους οικονομολόγους χωρις να ξερετε,χωρις να εχετε διαβασει καν.Και γω οικονομολόγος δεν είμαι,αλλα ο μηχανισμος αυτος είναι γνωστος και τον εχουν χρησιμοποιησει οι τραπεζιτες εδώ και χρονια .

   1. avatar franky

    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ? ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΛΕΣ ??

    1. avatar Χρήστος

     Μάριε, μέχρι τον Μάιο/2014, οι Τράπεζες γύρισαν πίσω αυτά τα λεφτά. Όλα τα λεφτά.
     Επειδή χρησιμοποιούσαν τον ΈΛΑ, τα επιτόκια καταθέσεων ήταν υψηλά.

 8. avatar Χρήστος

  Στη Τράπεζα της Ελλάδος ΔΕΝ τυπώνονται όλα τα χαρτονομίσματα, νομίζω μόνο μόνο 10 και 20. Επίσης, το χαρτί (που στην πραγματικότητα είναι ύφασμα) είναι εισαγόμενο με μία εταιρία να έχει την αποκλειστικότητα. Δηλαδή, δεν υπάρχουν οι πόροι για να τυπώσουμε χαρτονομίσματα.
  Αλλά, μπορούμε να κατασκευάζουμε κέρματα!!! Εποχή Σπάρτης!!!

  1. avatar V-R

   Χρήστος ούτε οι στραβοκλωτσίες τής ραχήλ σας σώζουν ούτε τίποτα... χτες πήραν στο κυνηγητό τον υφυπουργό σε γνωστή επαρχιακή πόλη οι θαμώνες ενός καφενείου, τις προάλες τον πινόκιο έκραξαν στο περιστέρι... όπου και να πάτε σας το δείχνει ο κόσμος ότι δεν σας θέλει ρε παιδί... πως να το κάνουμε τώρα... θέλει κάτι άλλο... τέλος... πάρτο απόφαση...

   1. avatar Χρήστος

    Είπαμε, υπάρχουν τρελλοί. Σαν και εκείνους τους ΑΕΚτζήδες που έκραξαν τον Τσίπρα επειδή τους υποσχέθηκε γήπεδο, τον πίστεψαν και τώρα "δεκάρα τσακιστή".

  2. avatar Parathinalos

   You are absolutely right. Έως και 50€ υπάρχουν οι μήτρες, όμως το θέμα είναι να αντέξουν οι μήτρες αλλά και να υπάρχει επάρκεια χαρτιού, μελανιού τα οποία είναι εισαγόμενα και ελεγχόμενα από την ECB.

 9. avatar ArisPs

  Η Ραχήλ δεν είπε κάτι διαφορετικό από το άρθρο. Είπε την EKT ποιος την ελέγχει;
  Η απάντηση είναι τα κράτη...
  Η ΕΕ χρειάζεται εδυ και καιρό υποτίμηση που γίνεται όντως με τύπωμα χρήματος

  1. avatar Ανδρεας

   Και επειδή θέλει ο κάθε Τσίπρας λεφτά να βάλει κι άλλους στο Δημόσιο, θα δεχτεί ο άλλος που κάνιε θυσίες στην χώρα του, να επιτρέψει να τυπώνει χρήμα; Παιδιά να σοβαρευτούμε ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ τι έκανε η ΕΚΤ!
   Είπε "μπορούμε να τυπώνουμε τόσα δις σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη." Πότε θα υπάρξει ανάγκη, κατάλαβες όμως εσύ;

   1. avatar ArisPs

    Το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί της ανάγκες της χώρας...εγώ δε θέλω να είμαστε αποικία της Γερμανίας...αν η Γερμανία θέλει άλλο νόμισμα κ μεις άλλο τότε κάποιος από τους δύο πρέπει να φύγει...
    Σταματά να υποστηρίζεις την πολιτική της γερμανίας...ΈΛΛΗΝΑΣ είσαι..

    1. avatar Χρήστος

     FABARM, οι Κύπριοι - μετά το κλείσιμο των Τραπεζών - είπαν ΝΑΙ! Βγαίνουν στις αγορές φέτος.
     Άρη, θεωρείς πως Ολλανδία, Φιλανδία και λοιποί είναι προδότες επειδή ακολουθούν την πολιτική της Γερμανίας; ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ το ΣΥΜΦΕΡΟΝ τους, που τυχαίνει να είναι το ίδιο με της Γερμανίας. Όπως και τον Β' ΠΠ ακολουθήσαμε το συμφέρον μας που ταυτιζόταν με αυτό των Άγγλων και των ΗΠΑ.
     ΑΜΑΝ πια με συνωμοσίες και προδοσίες.

     1. avatar punentes

      Περιεργο εγω διαβασα,οτι το χρεος στην Κυπρο αυξηθηκε!
      24,6% το 2013 και έχει ήδη φθάσει το 122%, με πρόβλεψη ότι αυτό θα ξεπεράσει το 126%
      Οπως και εμεις δλδ!
      Στεγνωνει η χωρα ,το χρεος προς τα πανω!

   2. avatar FABARM

    γμτ παπαπουλη ...στη κυπρο κρυωνουν ,πεινανε,και στους δρομους κυκλοφουρουν μονο λιγα lada μετα το οχι που ειπαν...

  2. avatar Χρήστος

   Κανείς δεν ελέγχει την ΕΚΤ

 10. avatar μαριος

  Συμπερασμα:
  Η τραπεζα μπορει να τυπωσει χρημα εφ οσον εχει τη συγκαταθεση του ...συστηματος.

  1. avatar μαριος

   Να το διορθωσω ...λιγο;
   Η τραπεζα της ΕΛΛΑΔΟΣ εχει το δικαιωμα ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΙ χρημα με τη συγκαταθεση της ΕΚΤ (του συστηματος δλδ).
   Οριστε;Σσσσστ.

 11. avatar louis

  Ραχηλ δεν θέλουμε λεφτά (υπάρχουν)
  μια παραλία θέλουμε στην Κοζάνη !!!!!
  Μπορείς έτσι δεν είναι ??

  1. avatar papanikolis

   Λίγο αλάτι στον Αλιάκμωνα και έτοιμη ...

 12. avatar Ανδρεας

  Μπράβο Νιούσμπιστ ! Επιτέλους θέσατε της βάσεις, που κάποιοι ΆΣΧΕΤΟΙ σαν την Ραχούλα, αμολάνε για να ψαρέουν ψήφους!
  Τα δύο τρίτα της ΕΚΤ θα συμφωνήσουν να τυπώνει η Ελλάδα, η Ιταλία κλπ χρήματα και να αποτελέσουν συστημικό κίνδυνο για όλη την ΕΕ ε;
  Και επίσχω να τα δανείσει σε τράπεζες ΑΡΑ ΟΧΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΛΠ!
  Τέλος ορθά λέτε χάνει την πιστωτική γραμμή από το σύστημα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει