Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αλλά και το κλίμα που δημιουργείται γύρω από την ελληνική οικονομία. Από τη μία τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους μειώνονται επικίνδυνα και από την άλλη οι τράπεζες προσφεύγουν σε αναζήτηση έκτακτης χρηματοδότησης για να καλυφθούν ανάγκες ρευστότητας.

Το δημοσίευμα των Financial Times είναι αποκαλυπτικό. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη η Aθήνα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρευστό για την αποπληρωμή των ομολογιακών της υποχρεώσεων τον Μάρτιο.

«Σηκώνω σημαία, γιατί επικρατεί εφησυχασμός όσον αφορά την άντληση κεφαλαίων για την πληρωμή των υποχρεώσεών μας και αυτός ο εφησυχασμός δεν δικαιολογείται» δήλωσε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Τα αποθέματα έχουν διολισθήσει στα μόλις 2 δισ. ευρώ και η χώρα έχει ήδη φτάσει το όριο των 15 δισ. ευρώ σε εκδόσεις εντόκων που επιτρέπει η ΕΚΤ, γεγονός που συμπιέζει περαιτέρω τις δυνατότητες άντλησης.

Μάλιστα οι εγχώριες τράπεζες αγόρασαν το μεγαλύτερο τμήμα των εκδόσεων του Δεκεμβρίου, αλλά είναι πλέον βέβαιο ότι θα δυσκολευτούν να κλείσουν το έλλειμμα 3 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση, αν οι ξένοι επενδυτές αρνηθούν να μετακυλίσουν τα έντοκα που κατέχουν στο α’ τρίμηνο, επιδεινώνοντας το υπάρχον έλλειμμα.

Μάλιστα δύο τράπεζες, η Alpha Bank και η Eurobank προσέφυγαν στον ELA για ρευστότητα.

Η προσφυγή στο ELA πραγματοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, λόγω της σχετικής υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι, η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Το επικίνδυνο κοκτέϊλ στην οικονομία συμπληρώνει η μεγάλη κάμψη στα έσοδα.

Η σημαντική υστέρηση των εσόδων στο τέλος του έτους άγγιξε τα 4 δισ. ευρώ και οδήγησε εκτός στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι εικόνα κατάρρευσης δείχνουν τα έσοδα και στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου εξαιτίας του εκλογικού κύκλου.

Την ίδια στιγμή το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στα… ρηχά περιμένοντας τις εξελίξεις μετά τις εκλογές.