Πλήθος ερμηνειών δόθηκαν στη δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού ότι δεν θα κατέβει υποψήφιος στις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ αντίθετα ήταν υποψήφιος στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών εξηγεί τους λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και τονίζει ότι παραμένει στην πρώτη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι θα συνεχίσει τις διεθνείς επαφές που πραγματοποιεί εδώ και καιρό.

Σε ερώτηση για την απόφασή του αυτή, ο κ. Μηλιός σημειώνει ότι ως υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ένας εκ των διαμορφωτών της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει μία αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατόν να τίθενται θέματα διαφωνίας για τη γραμμή πλεύσης του κόμματος. «Είμαι στρατευμένος από την πρώτη στιγμή ως ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το Χώρο του Διαλόγου και Κοινής Δράσης. Για εμένα η νίκη στις επερχόμενες εκλογές δεν αποτελεί μόνο μία ιστορική ευκαιρία. Είναι το όνειρο μίας ολόκληρης ζωής. Εξάλλου οι διεθνείς επαφές που έχω ξεκινήσει με θέτουν σε άλλο μετερίζι στον αγώνα που πρέπει να δοθεί μέχρι την νίκη. Και πιστέψτε με “εκεί έξω” απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιός, προϊδεάζοντας ότι ο ίδιος θα αξιποποιηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιο πόστο ευρωπαϊκού θεσμού.

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο εκλήφθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους η απόφασή του να μην είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μηλιός τόνισε χαρακτηριστικά πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι θα βρουν την ευκαιρία στο πρόσωπό μου να ανακαλύψουν «προσωπικές στάσεις» και πολιτικούς ανταγωνισμούς, ας ψάξουν καλύτερα στα δικά τους αστικά κόμματα. Η κουλτούρα τους δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια να αντιληφθούν τις αλήθειες της Αριστεράς. Σε εμάς καθένας προσφέρει εκεί που είναι αποδοτικότερος. Η απόφασή μου είναι καθαρή, δημόσια και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος. Η τοποθέτησή μου σε μη εκλόγιμη θέση του Επικρατείας σηματοδοτεί τη στράτευσή μου».