Πηγή έμπνευσης αποτελεί για τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο η κόρη του Ελβίνα. Έχοντας αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφιερώθηκε για μια ακόμη φορά στη συγγραφή και εξέδωσε την τρίτη κατά σειρά αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του «Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου» (εκδόσεις Σάκκουλα) στην οποία περιέχονται και όλες οι αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης.

Στον πρόλογο, υπάρχει ένα κείμενό του γραμμένο σε αρκετά προσωπικό τόνο που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «όταν έγραφα στον πρόλογο της δεύτερης αναθεωρημένης έκδοσης, η υπόσχεσή μου στην κόρη μου Ελβίνα ήταν ότι θα είχε στη διάθεσή της το βιβλίο» προκειμένου να ακολουθήσει τη δική της αυτόνομη και επιτυχημένη πορεία στο χώρο της νομικής επιστήμης. «Ήταν το βασικό μου κίνητρο για την έκδοση του 2008. Η ίδια, είναι το βασικό κίνητρο σε όσα εξακολουθούν να γίνονται…» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι η Ελβίνα έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα νομικά στο φημισμένο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ξεκίνησε σπουδάζοντας νομική στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνέχισε ακολουθώντας ένα πρόγραμμα stage στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ένωσης στο Λουξεμβούργο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τζορτζτάουν, αποκτώντας ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.