«Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στην Αλβανία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα ακραίου εθνικισμού και ανθελληνισμού. Και όχι μόνο από ομάδες ανεξέλεγκτων εθνικιστών, όπως συνέβη με τα προχθεσινά επεισόδια στο χωριό Δερβιτσάνη» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την επίθεση Αλβανών κατά της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, η οποία συνήλθε σήμερα με θέμα την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας.

Όλα δείχνουν, πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος, ότι «κάτι πάει λάθος στην αλβανική πολιτική», καθώς «αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με κράτος που επιθυμεί να καταστεί μέλος της ΕΕ», καταλήγοντας:

«Δική μας, πάντως, υποχρέωση είναι να σταθούμε στο πλευρό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και να τους στηρίξουμε παντί τρόπω στον αγώνα τους να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της μειονότητας και να συνεχιστεί δημιουργικά η ιστορική της παρουσία στις προαιώνιες εστίες της», συνέχισε.