Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, η γερμανίδα καγκελάριο εκτίμησε πως η Ελλάδα δίνει πολύ θετικά δείγματα και μηνύματα και σύντομα θα υπάρξει θετική ανάπτυξη, ενώ από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρόοδο της οικονομίας της χώρας, μιλώντας παράλληλα για μείωση της ανεργίας πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια.

Είχαμε πολλές ευκαιρίες να ανταλλάξουμε απόψεις, ανέφερε η κ. Μέρκελ, διευκρινίζοντας όμως πως σήμερα είχε τη δυνατότητα να διεξάγει εντατικότατη συνομιλία για τις διμερείς σχέσεις με τον κ. Σαμαρά.

Η Ελλάδα δίνει πολύ θετικά δείγματα και μηνύματα και σύντομα θα υπάρξει ανάπτυξη, συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε και σε θετικά μηνύματα στον τουρισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «πολλοί γερμανοί πηγαίνουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, οι δύο ηγέτες μίλησαν και για τις επόμενες φάσεις. «Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Και εδώ διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους», σημείωσε.

«Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα, γιατί υπάρχουν δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται αυτό με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις», συνέχισε. Εξέφρασε, δε, την κατανόησή της για το πρόβλημα της ανεργίας.

«Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα», τόνισε ακόμη.

Σε ερώτηση για το σύμφωνο σταθερότητας, η κ. Μέρκελ είπε ότι η Ε.Ε. θα προβεί σε αξιολόγηση των προϋπολογισμών όλων των χωρών- μελών και έπειτα θα κάνει σύσταση για την διαχείριση των ελλειμμάτων. Η βάση, όμως, είπε, είναι η Επιτροπή.

Ερωτηθείσα αν συζήτησε με τον Αντ. Σαμαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, η κ. Μέρκελ παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα και σε συνεργασία με τους εταίρους. Υπάρχουν, είπε, μόνο επιτυχίες.

Τέλος σε ερώτηση για το θέμα της ΠΓΔΜ η κ. Μέρκελ απάντησε ότι δεν μίλησαν για το θέμα της ονομασίας.

Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την κ. Μέρκελ το πρόγραμμα σταθεροποίησης και την προοπτική του και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν». «Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα, ενώ κι οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά, που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης (η Ελλάδα) πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «βέβαια είναι ακόμη υψηλή (η ανεργία) ειδικά στους νέους, αλλά μειώνεται σταθερά. Όσον αφορά της διαρθρωτικές αλλαγές, η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ».

«Όσα επιτεύχθηκαν», επισήμανε, «με τη στήριξη των εταίρων, δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης, για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος, μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα «μπαίνει σε νέα εποχή μεταρρυθμίσεων με ανάπτυξη» και σημείωσε ότι υπογράμμισε στην κ. Μέρκελ: «Η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο, μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα. Έρευνες στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργιο ασφάλειας, όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύναμος κρίκος. Η Ελλάδα στοχεύει στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων. Επίσης, η Ελλάδα θα μετάσχει στη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος ενεργειακός στην περιοχή. Από το Μπακού μέχρι την Ιταλία θα γίνουν 3.500 χιλιόμετρα αγωγών, σε μία επένδυση 50 δισ. δολαρίων».

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, λόγω μίας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ρυθμίσεων που ενδεχομένως υπάρξουν».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός «βελούδινου» διαζυγίου με το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν αποδέχεται τους όρους διαζύγιο και βελούδινο σχετικά με το Ταμείο και σημείωσε ότι «έχουμε μία συνεργασία (με το ΔΝΤ) που δεν ήταν εύκολη, αλλά άλλαξε την εικόνα της οικονομίας μας. Θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή και αυτό θα είναι δείγμα επιτυχίας. Από το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπεται μία διαφορετική συνεργασία, μετά την αποπεράτωση των δόσεων. Η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Η πορεία των στόχων μπαίνει σε άλλη βάση, αλλά δεν παραιτούμαστε από τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ερωτηθείς αν θα έκανε κάποια σύσταση στη Γαλλία για τη δική της δημοσιονομική προσαρμογή, απάντησε λέγοντας «παν μέτρον άριστον».