«Σήμερα, μετά από 6 χρόνια κρίσης αλλά και προηγούμενες δεκαετίες πειραματισμών και ψεύτικων προσδοκιών, γίνεται πλέον, ακόμη πιο φανερό ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν ανατρέπεται μέσα από διάφορες διεργασίες αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, ανακύκλωσης πολιτικού προσωπικού, εναλλαγής κυβερνήσεων που κινούνται στις ίδιες ράγες: Της ΕΕ, της αναγνώρισης του χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, του κεφαλαιοκρατικού δρόμου ανάπτυξης», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ.

Ο κ. Κουτσούμπας απηύθυνε «κάλεσμα υποστήριξης του ΚΚΕ, συμπόρευσης μαζί του για την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και πάλης, τη δημιουργία, ενίσχυση της Λαϊκής κοινωνικής Συμμαχίας που θα στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή, θα στοχεύει μέχρι την ανατροπή όλων αυτών που βρίσκονται πίσω από άλλα αυτά, που δεν είναι άλλοι από τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, το σύστημά τους και την εξουσία τους».

Όπως ανέφερε, το KKE θέτει ανοικτά και καθαρά στο λαό το εξής ζήτημα: Στη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να τοποθετηθεί και να κριθεί απ’ το λαό με βάση την απάντηση που δίνει σε ορισμένα βασικά ερωτήματα:

  • Πώς και πότε θα ανακτηθούν οι τεράστιες απώλειες του λαού την περίοδο της βαθιάς κρίσης της ελληνικής οικονομίας;
  • Ποιος δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών που σήμερα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων;

«Θέτουμε με σαφήνεια αυτά τα ζητήματα, αυτά τα κριτήρια, γιατί η αντιπαράθεση των δυο βασικών πόλων του αστικού πολιτικού συστήματος – της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ – επιχειρεί να εγκλωβίσει και να καθηλώσει τη λαϊκή αγωνία για την επόμενη μέρα στο απατηλό ερώτημα: ποια αστική κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει πιο γρήγορα την επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη και να διαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά με την τρόικα;», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ότι «εξαπατούν συνειδητά όταν υπόσχονται μια ανάπτυξη για όλους, που θα διασφαλίσει ταυτόχρονα το συμφέρον τόσο του λαού όσο και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Υψώνουν τους τόνους της φραστικής αντιπαράθεσης για το ποιος θα δώσει περισσότερα ψίχουλα στις ομάδες ακραίας φτώχειας για να κρύψουν την κοινή τους υπόκλιση στο στόχο της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων τα οποία κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας».

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, από το βήμα της 79ης ΔΕΘ, τις χαρακτήρισε «προκλητικές» για τα λαϊκά στρώματα και «ψίχουλα», που θα εξανεμιστούν με τη φορολόγηση, και ζήτησε κατάργηση «εδώ και τώρα» του ΕΝΦΙΑ και «όλων των ληστρικών νόμων και χαρατσιών», δημεύσεων και πλειστηριασμών.

Κατήγγειλε «αλισβερίσια» της κυβέρνησης και κομμάτων στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για «κάλπικα παιγνίδια» και σημείωσε πως το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» όποια και να είναι η πρόταση.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Ο γ.γ. του ΚΚΕ επιτέθηκε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι εξαγγέλλει «ψίχουλα», αλλά και για τη θέση του για το ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή του στη συνάντηση που έγινε στο Κόμο της Ιταλίας. «Για διάλυση του ΝΑΤΟ δικαιούται να μιλήσει μια χώρα, ένας λαός, μια δύναμη που είναι εκτός του ΝΑΤΟ. Όταν είσαι μέσα ή θα πεις αποδεσμεύομαι ή λέω όχι σε αυτά τα μέτρα κάθε φορά που τα παίρνει και θα είναι συγκεκριμένη η τοποθέτηση. Δεν χωράει άλλη κουβέντα εδώ παρά έξοδος από το ΝΑΤΟ», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «κουραφέξαλα» την άποψη «καλύτερα να είμαστε μέσα στα όργανα του ΝΑΤΟ για να μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση, να έχουμε και κάποιο όφελος εμείς ως χώρα».

Σχετικά με το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Κόμο, επεσήμανε: «Νομίζω ότι είναι δείγμα γραφής των τελευταίων δύο χρόνων- και τους τελευταίους μήνες πιο έντονα- μιας πορείας, ώστε να δώσει διαπιστευτήρια προς την ΕΕ, προς ομίλους, προς συγκεκριμένα συμφέροντα, τμήματα της αστικής τάξης στην Ελλάδα και βεβαίως στην Ευρώπη, με όλους αυτούς τους κυρίους που συναγελάζεται, συντρώγει και πέρασε αυτές τις μέρες στο Κόμο της Ιταλίας. Αποστροφή δημιουργεί και προς τον λαό μας αυτή η τοποθέτηση, ότι μακάρι να πήγαινε και ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος και να τους τα έλεγε έξω από τα δόντια, όπως τους τα είπε ο κ. Τσίπρας. Ε, δεν ντρεπόμαστε! Να πας σε κλειστές θύρες, με τον Μπαρόζο, με τον έναν με τον άλλον, να συζητάς δήθεν για την ανάκαμψη της Ευρώπης και της Ελλάδας από τη κρίση, για να πείσεις ποιους; Τον Μπαρόζο, τους εκπροσώπους της Μέρκελ; Είναι απαράδεκτες τέτοιες τοποθετήσεις. Τα κάνει αυτά τώρα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, φανταζόμαστε τι θα γίνει, εάν γίνει κάποια στιγμή, που είναι πιθανόν, κυβέρνηση».

Χρυσή Αυγή

Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή τόνισε πως επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ ότι «είναι γέννημα-θρέμμα του συστήματος», μίλησε για «ψεύτικο, κάλπικο και αλητήριο τσαμπουκά” των βουλευτών της στη Βουλή και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπογράμμισε: «Ο ελληνικός λαός να υψώσει ένα γερό τείχος -και πολιτικό και μαζικό στο κίνημα- απέναντι στις φασιστικές, τις ναζιστικές μορφές, όπως είναι και το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Και να πάψει να έχει και αυταπάτες ότι δήθεν με κάποιες κουβέντες και με ψευτοτσαμπουκάδες θα μπορέσει να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. Η ζωή με τέτοια μορφώματα, με τέτοια αποβράσματα, θα γίνεται χειρότερη».

Για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Σχετικά με τις ανασκαφές στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πρέπει να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από το κράτος και το υπουργείο Πολιτισμού. Επεσήμανε, δε, ότι το ΚΚΕ κράτησε χαμηλούς τόνους και κάλεσε και την πολιτική ηγεσία να πράξει το ίδιο.

Υπενθύμισε ότι επισκέφθηκε τον περασμένο Μάρτιο τον χώρο των ανασκαφών, χωρίς να το διατυμπανίσει, χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντικές» τις ανασκαφές και σημείωσε: «υπάρχει πρόβλημα τώρα, καθώς οι αρχαιολόγοι και οι άλλοι ειδικοί δουλεύουν κάτω από το βάρος μιας πίεσης για το έργο, λόγω της δημοσιότητας που πήρε».

Ο κ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και ενημερώθηκε για τα στοιχεία της φετινής διοργάνωσης, ενώ συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των σωματείων του ΚΘΒΕ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.