«Φέτος είναι η χρονιά που οδηγούμαστε από την διαρκή κατρακύλα στη σταθερή άνοδο με ανάπτυξη και σταδιακή μείωση της ανεργίας» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στην εισαγωγή της ομιλίας του στη ΔΕΘ και επεσήμανε ότι όσοι περίμεναν την καταστροφή διαψεύστηκαν.

«Η Ελλάδα κοιτάει μπροστά στη Νέα Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι πρέπει να τελειώσει σταδιακά η υπερφορολόγηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε:

Για το πετρέλαιο θέρμανσης
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο φόρος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Θα υπάρξει μείωση κατά 30% και θα κρατηθούν τα επιδόματα θέρμανσης.

Για τις δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ανακοίνωση ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν στην κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού. Το ίδιο ισχυει και για τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

ΕΝΦΙΑ
Έγιναν λάθη με τον ΕΝΦΙΑ υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «διορθώνεται το σφάλμα με τις αντικειμενικές» και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος δεν το πλήρωσε το σφάλμα».

«Αυτοί που έκαναν το λάθος έδωσαν ή θα δώσουν λόγο. Θα γίνει μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα» είπε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ανταποδοτικός φόρος και θα αποτελέσει «σε κάποια χρόνια» το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα των ενστόλων ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, επιχειρώντας να «σπάσει» τον πάγο που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τις περικοπές στα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους, έκανε λόγο για τον πατριωτισμό που τους διακρίνει και επεσήμανε ότι η απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς τους θα εφαρμοστεί μεν, αλλά στο πλαίσιο που το επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού.

«Δε μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012. Οι αυξήσεις όμως θα δοθούν άμεσα στους ένστολους και θα είναι σημαντικές» υπογράμμισε.


Από τα βέλη του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε όπως αναμενόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «κάποιους που δεν θέλησαν ποτέ να αλλάξουν κάποια πράγματα προς όφελος του κράτους.«Αντιστέκονται λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτικοποίηση και επένδυση. Απειλούν τον επενδυτή που θα δώσει θέσεις εργασίας και εισόδημα. Δεν θέλουν αξιολόγηση στο Δημόσιο, όπως γίνεται παντού στον κόσμο».



«Δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για λαθρομετανάστευση. Ούτε η Ευρώπη, ούτε η Ελλάδα θα γίνει ξέφραγο αμπέλι. Είναι στα καλά τους» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα απηύθυνε τα βέλη του και για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ. «Αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ ποιος θα απαντούσε στον κ. Ερντογάν ότι υπάρχει μόνο μία ενιαία Κύπρος; Πώς θα στεκόμασταν στις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται σε γεωπολιτικό επίπεδο μπροστά στην ισλαμιστική τρομοκρατία; Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά είναι η έξοδος από το ΝΑΤΟ. Πλέον ο λαός καταλαβαίνει».


«Βιώσιμο το χρέος»

«Η Ελλάδα θα λάβει μέσα στο επόμενο διάστημα πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, μία ημέρα μετά το «αλαλούμ» με την είδηση για συζήτηση με τους δανειστές στην Ουάσιγκτον για τη βιωσιμότητα του χρέους στα μέσα Νοεμβρίου.

«Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που δεν θέλουν να ακουστεί αυτό. Να ακουστεί ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας και να μπούμε σε περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης, ώντας σωστοί απέναντι στους εταίρους μας» πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.



Επικίνδυνοι όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές

Αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας ανέφερε ότι γύρω μας, στην περιφέρεια μας φλέγεται το σύμπαν, στην Ουκρανία, στη Συρία και είπε ότι μια προεκλογική περίοδος θα κατέστρεφε όσα χτίστηκαν μέχρι σήμερα.

Τόνισε παράλληλα ότι η πρόωρες εκλογές θα ήταν περιπέτεια για τη χώρα και πολιτική αυτοκτονία.

Τέλος, χαρακτήρισε άκρως «επικίνδυνους», όσους επιθυμούν και επιδιώκουν μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα από τακτικισμούς για το θέμα της προεδρικής εκλογής.