Στη σκιά της ουκρανικής κρίσης συνήλθε στη Κισινάου η άτυπη υπουργική συνάντηση της ΕΕ για την «Ευρωπαϊκή Δράση της Μολδαβίας», όπου έλαβε μέρος ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Η χώρα με το χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ευρώπης, βρίσκεται στα δυτικά της Ουκρανίας, έχει ουκρανική μειονότητα, ενώ δεν έχει επιλύσει το θέμα της Υπερδνειστερίας – που έχει αυτο-ανακηρυχθεί αυτόνομη και ζητά την αναγνώρισή της από τη Ρωσία.

Σε αυτή την ευαίσθητη γεωγραφικά θέση, η Μολδαβία υπέγραψε (στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας) τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Στη συνέχεια αυτού του γεγονότος, η Μολδαβία απελευθερώθηκε μεν από το καθεστώς των θεωρήσεων, επιβαρύνθηκε δε με τους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε η Ρωσία στις εμπορικές τους σχέσεις.

Στη Μολδαβία, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο (καθώς έχουν προκηρυχθεί οι βουλευτικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου), δραστηριοποιούνται εξάλλου αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ επίσης (στη συνέχεια των επαφών που είχε ο κ.Κούρκουλας με τη Μολδαβική ηγεσία στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας) η χώρα μας έχει αναλάβει να παρέχει «τεχνική βοήθεια σε ευρωπαϊκά θέματα» στη Μολδαβία.