Επιπτώσεις στα σχέδια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για μια «Συμμαχία του Νότου» απέναντι στις πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας αναμένεται να έχει η δεξιά στροφή της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία, η οποία προσδέθηκε ακόμα περαιτέρω στο άρμα του Βερολίνου μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό.

Σύσσωμη η γαλλική κυβέρνηση παραιτήθηκε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις βολές του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος ζήτησε «να υψώσουμε τον τόνο» έναντι της Γερμανίας, η οποία «έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας». Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από την ανασχηματισμό χαρακτηρίζεται έντονα από φιλελεύθερες και… μερκελικές τάσεις.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προωθεί τη σύσταση ενός κοινού μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου – Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλίας- ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός μοχλός πίεσης προς τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για αλλαγή πλεύσης από την έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή και τον περιορισμό των ελλειμμάτων, στις αναπτυξιακές πολιτικές.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, στις 9 Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ενώ προσπάθειες γίνονται και για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι.

Οι εξελίξεις στη Γαλλία όμως επηρεάζουν εκ των πραγμάτων την υλοποίηση του σχεδίου, καθώς παρά τα προβλήματά της η χώρα παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, άρα και η χώρα με τη μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ έναντι του Βερολίνου στη «συμμαχία» αυτή.