Μια νέα κυβέρνηση με φιλελεύθερες και… Μερκελικές τάσεις και με την Αριστερά απομονωμένη σχημάτισε στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, πιστός στις οδηγίες του Φρανσουα Ολάντ στη λογική της λιτότητας που προωθεί το Βερολίνο.

Ο πρώην τραπεζίτης και Υπουργός Βιομηχανίας Εμανουέλ Μακρόν, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, στη θέση του Αρνό Μοντεμπούρ.

Σύμβουλος επί των οικονομικών θεμάτων του Φρανσουά Ολάντ και υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού της οικονομίας, ο Μακρόν (φωτ) υποστήριζε πάντοτε μια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική που θα τονώσει την γαλλική οικονομία, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των δημοσίων δαπανών. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν πως η επιβολή φόρου 75% στους πλούσιους θα καθιστούσε τη Γαλλία, «Κούβα χωρίς τόσο πολύ ήλιο».

Από το νέο, 16μελές κυβερνητικό σχήμα έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας που ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του Κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.

Τον Αμόν διαδέχεται στο υπουργείο η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, το «ανερχόμενο αστέρι» του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Βασικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης – όπως ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν – παραμένουν στις θέσεις τους αλλά ορισμένα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος αρνήθηκαν για δεύτερη φορά να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, καθώς δεν συμφωνούν με τη δεξιά στροφή του Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο για το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, «τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο».

Μολονότι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος εμφανίζονται αντίθετοι με την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Βαλς δήλωσε πεπεισμένος ότι «η μεγάλη πλειοψηφία» τους θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που καταψηφιστεί, ο Ολάντ θα είναι υποχρεωμένος να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες οι Σοσιαλιστές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουν, εφόσον επαληθευτούν τα ποσοστά που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις.

Ο ανασχηματισμός ήρθε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ κατά των πολιτικών λιτότητας που ακολουθεί το Παρίσι και την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης. Τα βασικότερα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης είναι τα ακόλουθα:

Υπουργός Οικονομικών: Μισέλ Σαπέν
Υπουργός Οικονομίας: Εμανουέλ Μακρόν
Υπουργός Εξωτερικών: Λοράν Φαμπιούς
Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Αρλέμ Ντεζίρ
Υπουργός Εσωτερικών: Μπερνάρ Καζνέβ
Υπουργός Παιδείας: Ναζά Βαλό Μπλεκασέμ
Υπουργός Εργασίας: Φρανσουά Ρεμπσαμάν
Υπουργός Οικολογίας: Σεγκολέν Ρουαγιάλ
Υπουργός Πολιτισμού: Φλερ Πεγιερίν
Υπουργός Άμυνας: Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν
Υπουργός Γεωργίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Στεφάν Λε Φολ