Προσαρμογές στο ωράριο εξόδου και με δυνατότητα χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικών χώρων αναζητά η κυβέρνηση για τη χαλάρωση του lockdown. Αυτά τα δύο θα είναι τα «συστατικά» της χαλάρωσης του lockdown για να επανέλθει σταδιακά η κανονικότητα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτη.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι κυβέρνηση αναζητά τη «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Η κόπωση που έχει υπάρξει από τους περιορισμούς των τελευταίων μηνών, έχει οδηγήσει σε μια ασφυξία, σε μία πλημμελή συμμόρφωση. Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή που θα διοχετεύσει την ανάγκη των ανθρώπων για κοινωνικότητα, χωρίς όμως να έχουμε και οποιοδήποτε στοιχείο χαλάρωσης στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης» είπε χαρακτηριστικά.

«Αισθανόμαστε ότι πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπαίθριους χώρους και για τον λόγο αυτό θα αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα». Ωστόσο, οποιαδήποτε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να είμαστε αυστηροί με τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Ερωτηθείς για το αν θα επιτραπεί η χρήση ΙΧ με τον κωδικό 6, ο υπουργός Επικρατείας εκκινώντας από τη θέση ότι δεν έχουν όλες οι γειτονιές τη δυνατότητα να βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους κοινωνικής συνάθροισης, χαρακτήρισε «αυτονόητο» το ότι «θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να μετακινούνται και επωχούμενοι».

Το διάστημα που θα πιεζόμαστε είναι σχετικά μικρό, ανέφερε, τονίζοντας ότι σε αυτό συνηγορεί τόσο ο εμβολιασμός όσο και οι καιρικές συνθήκες.

Αναφορικά, με το εάν τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 29/3 και πώς, σημείωσε πως «η Δευτέρα 29 Μαρτίου για τα δεδομένα τα οποία έχουμε, φαντάζει μια αιωνιότητα». Διαβεβαίωσε όμως ότι εάν αποφασισθεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για τα κομμωτήρια

Σχετικά με το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι υπηρεσίες οι οποίες συνέρχονται με την ύπαρξη των ανθρώπων θα πρέπει να προαχθούν. Βεβαίως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι με σχέδιο και συστηματικά να ανοίξουν και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία».

Πρώτο βήμα οι μετακινήσεις εντός της περιφέρειας

Αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό. Θα πρέπει να το βλέπουμε βήμα βήμα. Σε πρώτη φάση εκείνο το οποίο θα πρέπει να επιτραπεί είναι η κίνηση εντός της περιφέρειας και της περιφερειακής ενότητας. Οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα πρέπει να πάνε σε ένα δεύτερο στάδιο».

Τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας μεγάλης μάχης. Καταλαβαίνω ότι όλοι έχουμε πολύ μεγάλη κούραση, όμως είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμα που θα αναγκαστούμε να κάνουμε υπομονή».