Τις δυσμενείς εργασιακές συνθήκες στον ΕΦΚΑ καταγγέλλουν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι με επικεφαλής τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατέθεσαν στη Βουλή την αναφορά με τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, «καθημερινά, διαλύονται οργανικές μονάδες, μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς κανένα σχεδιασμό και πρόγραμμα, και με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή». Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν, δεν ενισχύεται ο ΕΦΚΑ με νέο προσωπικό με τις αναγκαίες προσλήψεις, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι αποχωρήσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης ενώ παρατηρούνται μετακινήσεις εργαζομένων, χωρίς προηγούμενη αίτησή τους, γεγονός που επιτείνει την ανασφάλεια και το άγχος τους.

«Η ανωτέρω κατάσταση επιβαρύνεται εν μέσω της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, καθώς η διοίκηση του ΕΦΚΑ αγνοεί επιδεικτικά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, γεγονός που αποδεικνύεται από την άρνησή της να προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας ή έστω να ανανεώσει της συμβάσεις όσων εξ αυτών λήγουν άμεσα, με ορατό πλέον τον κίνδυνο για μετατροπή των χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνουν δε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «καταγγέλλονται αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές της διοίκησης απέναντι στις δίκαιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων και συχνές είναι οι απαξιωτικές συμπεριφορές με τη χρήση λεκτικής και ψυχολογικής βίας». Απόδειξη, όπως τονίζουν, των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών στον ΕΦΚΑ, αποτελεί η πρωτιά του στις αιτήσεις συμμετοχής των εργαζομένων στην κινητικότητα, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η δυσβάσταχτη κατάσταση.

Ενδεικτική επίσης της επικρατούσας κατάστασης, όπως αναφέρουν, είναι και η καταγγελλόμενη αναξιοκρατία που επικρατεί με τις συνεχείς «πελατειακές» αναθέσεις των θέσεων ευθύνης. Οι εργαζόμενοι τονίζουν, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να μπει τέλος στο καταγγελλόμενο καθεστώς πελατειακών σχέσεων και να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη διενέργεια κρίσεων σε όλη την υπηρεσιακή κλίμακα του Οργανισμού.