Απάντηση στις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη και Σωκράτη Φάμελλου, οι οποίοι ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας πως όπου υπάρχει βία, εμείς την καταγγέλλουμε.

«Προέρχομαι από μια παράταξη, που διαχρονικά έχει δείξει ξεκάθαρη καταδίκη σε διαδικαστικά ζητήματα αλλά και, κυρίως, ζητήματα ουσίας. Όπου υπάρχει βία εμείς την καταγγέλλουμε», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την Αστική Κινητικότητα και Μικροκινητικότητα, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσαν, επίσης, την «περιφορά» φακέλων πολιτών στα κανάλια από στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ.

«Φάκελοι πολιτών στα κανάλια»

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννούλης είπε ότι οι κύριοι Βορίδης και Κυρανάκης «περιφέρουν στις τηλεοράσεις φακέλους προσωπικών δεδομένων πολιτών για το τι είχε το αποτέλεσμα της παρακολούθησής τους, σε ποιες πράξεις συμμετείχαν, πράξεις που μπορεί να βρίσκουν απέναντι το κοινοβουλευτικό τόξο, αλλά μας κάνει εντύπωση πως φτάνουμε σε αυτόν τον ιδιότυπο χαφιεδισμό, να ξέρει ένας υπουργός τον φάκελο και τα δεδομένα ενός πολίτη». Κάλεσε μάλιστα «όσους έχουν στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία [..] να ζητήσουμε την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών του πρωτοφανούς επεισοδίου στη Νέα Σμύρνη».

«Πέραν του τι έκαναν οι αστυνομικοί, και την ευθύνη του κ. Χρυσοχοΐδη, που πρέπει να παραιτηθεί, οι ασφαλίτικες μέθοδοι και αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται στα κανάλια, να υπάρχουν φάκελοι πολιτών, παρακολουθήσεις, και δημόσιες καταδίκες, χωρίς να υπάρχουν πραγματικές καταδίκες από τον φυσικό δικαστή, είναι τραγικό. Είναι σκοτεινές περίοδοι» είπε ο κ. Φάμελλος.

«Όταν αναφερόμαστε σε φυσικό δικαστή να αναφερόμαστε σε όλες τις περιπτώσεις»

Όταν αναφερόμαστε σε φυσικό δικαστή να αναφερόμαστε σε όλες τις περιπτώσεις, και όχι αλά-καρτ, ανταπάντησε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών. «Να αναφερόμαστε σε όλες τις περιπτώσεις και όχι, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, να κλείνουμε τα μάτια και να λέμε ότι ο φυσικός δικαστής που έχει αποφασίσει για μια διαδικαστική κατάσταση δεν έχει πάρει σωστή απόφαση» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης και εξήγησε: «Ο φυσικός δικαστής δεν αποφασίζει μόνο για τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά και για άλλα ζητήματα, που φαίνεται ότι δικά σας στελέχη θέλουν να τον υποκαταστήσουν τις τελευταίες εβδομάδες. Αναφέρομαι σε πολύ συγκεκριμένα θέματα επικαιρότητας. Ο φυσικός δικαστής αποφασίζει όχι μόνο για το ζήτημα της ουσίας αλλά και για διαδικαστικά και δικονομίας. Όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, πρέπει να γίνονται δεκτές και σεβαστές…».

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος μίλησε για καταδικαστέο συμβάν, τόνισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να πυροβολούμε, με αφορμή πιθανά ατυχή γεγονότα, συνεχώς την αστυνομία» είπε ο κ. Σιμόπουλος.

Τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ, Αθανάσιος Μπούρας είπε ότι προφανώς θα δοθούν οι απαντήσεις από τους αρμόδιους για όσα έγιναν. Ήταν μια κακή εικόνα αυτή που είδαμε όλοι από τα μέσα, πρόσθεσε ο κ. Μπούρας.