Η έξαρση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων προκαλούν «έμφραγμα» στα δημόσια νοσοκομεία, ιδίως της Αττικής καθιστώντας μονόδρομο την παράταση του lockdown στο Λεκανοπέδιο για δύο εβδομάδες.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε κούλουμα κατ’ οίκον, καθώς το πέταγμα του χαρταετού θα συνοδεύεται από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο μετά τις 15 Μαρτίου χωρίς πισωγυρίσματα, δεδομένου ότι για να «ρεφάρει» η αγορά απαιτείται σταθερότητα και επιστροφή στην κανονικότητα.

Την παράταση της καραντίνας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης».

Συνεπώς, στόχος του Μαξίμου είναι όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ, να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι οι έμποροι έχουν δεχθεί οικονομικά πλήγματα διαρκείας και οι μαθητές τεράστια ψυχολογική πίεση μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο. Γι’ αυτό και επεξεργάζεται την επόμενη ημέρα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα απορροφήσουν τους αναμενόμενους κραδασμούς.

Έτοιμο το 13032 για το λιανεμπόριο

Η εφαρμογή με το sms στον πενταψήφιο αριθμό 13032 με περιορισμό χρόνου στην περίπτωση που θα ανοίξει το λιανεμπόριο είναι έτοιμη, δήλωσε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. «Το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από κει και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία. Θα πρέπει κάποιος να δει τι συμβαίνει με την επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, σε όλη την χώρα, οπότε όλα αυτά αξιολογούνται κάθε μέρα, κάθε στιγμή” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το SMS που θα στέλνουν οι καταναλωτές στο νέο αριθμό θα αφορά μόνο σε αγορές του λιανεμπορίου και όχι για τα σούπερ μάρκετ, τις κάβες, τα περίπτερα ή άλλα μαγαζιά που επιτρέπεται να επισκεφτούμε εν μέσω lockdown. Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει και θα προχωρήσει στις σχετικές εισηγήσεις, επισημαίνεται πάντως ότι κάθε άνοιγμα δραστηριότητας πρέπει να γίνεται με διαφορά μίας εβδομάδας, για τον αποδοτικότερο έλεγχο της εξέλιξης της πανδημίας.

Προτεραιότητα τα σχολεία

Εκτός απροόπτου, το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου με προσεκτικά βήματα με click away ή click inside, ενώ για τα σχολεία – όπως όλα δείχνουν – θα ανοίξει σε πρώτη φάση η δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσια – λύκεια) και στη συνέχεια τα δημοτικά. Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι η λειτουργία των καταστημάτων δημιουργεί μικρότερη επιδημιολογική επιβάρυνση σε σχέση με τις σχολικές μονάδες.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης Υπ. Υγείας

Για να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική πίεση που υφίστανται τα δημόσια νοσοκομεία, το σχέδιο αποσυμφόρησης προβλέπει την μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19. Παράλληλα, εντείνονται προσπάθειες ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ, ώστε να φτάσουν τις 340 και τα περιστατικά non –covid που χρειάζονται εντατική να μεταφέρονται, είτε σε άλλα νοσοκομεία, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ. Εξετάζεται επίσης, η μετατροπή τις επόμενες ημέρες, του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non – covid νοσοκομείο, προκειμένου να αδειάσουν κλίνες σε άλλα νοσοκομεία για την νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού.