Σε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή που θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, καθώς το τελευταίο διάστημα το πολιτικό κλίμα έχει αποκτήσει τοξικά χαρακτηριστικά με αιχμή τις συνεχείς καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη αλλά και στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική μετά από πολυήμερη απεργία πείνας, αναμένοντας την ικανοποίηση του αιτήματος του να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να μπει ξανά στις σωστές ράγες το «ελληνικό #metoo» και να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με επίκεντρο την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Για το λόγο αυτό θα ανακοινώσει αλλαγές για την ενίσχυση του θεσμικού και νομικού πλαισίου του ελληνικού MeToo, ζητώντας την διακομματική στήριξή τους.

Στη λογική αυτή, αναμένεται να ανακοινώσει τη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα ορίζει το πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους, προς όλους. Κύριο ζητούμενο είναι πως θα προστατευτούν τα θύματα και θα θωρακΙστεί θεσμικά η φωνή τους.

Παράλληλα θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποκηρύξει όχι μόνον τα τρολς, τα οποία βρίσκονται πίσω από το #ΝΔ_παιδεραστές, αλλά και τις τοποθετήσεις βουλευτών ή στελεχών του κόμματος του, που αναπαράγουν ανάλογες αθλιότητες.

Όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο έσχατο σημείο εξαχρείωσης. Τα στελέχη και οι βουλευτές του, σε κάθε συζήτηση, οφείλουν να τοποθετούνται δημοσίως για το θέμα και να απαντούν καθαρά και χωρίς περιστροφές: Καταδικάζουν ή όχι το #ΝΔ-παιδεραστές;». Και σε αυτό αναμένεται να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, υπογραμμίζουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, «όλες τις τελευταίες μέρες κάνουν μια προσπάθεια να μετατρέψουν το ελληνικό #metoo σε ελληνικό QAnon. Με τους χειρισμούς τους, ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα κινδυνεύει να χάσει την ουσία του. Με τις ακρότητές τους επιχειρούν πλαστούς διχασμούς και εκτροχιασμό του δημόσιου διαλόγου. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κλείσει οριστικά το θέμα συζήτησης αποπομπής ή παραίτησης της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, καθώς ήδη εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο πρόσωπό της στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Συγχρόνως, θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αιτιολογήσει τις κατηγορίες περί συγκάλυψης με επαρκή τρόπο και να καταδικάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις.