Άμεση εμπλοκή στη διαχείριση της πανδημίας έχει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν μέχρι σήμερα, είναι ότι ο γνωστός οικονομολόγος και πάλαι ποτέ επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, προεδρεύει στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που αξιολογεί το πανδημικό φαινόμενο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των στελεχών του κορονοϊού.

Σε καθημερινή βάση φθάνουν στο εν λόγω Κέντρο εκατοντάδες ύποπτα δείγματα για ανάλυση, πρωτίστως από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Για παράδειγμα, το μεταλλαγμένο στέλεχος του βρετανικού ιού ανιχνεύτηκε στις δειγματοληψίες που διενήργησε το Ιατροβιολογικό Κέντρο.

Το συγκεκριμένο Ίδρυμα της Ακαδημίας, είναι το πιο σύγχρονο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησε τις ερευνητικές του δραστηριότητες το 2004. Στεγάζεται σε ένα μοντέρνο οικοδομικό σύμπλεγμα κτιρίων 32.000 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο ύψος της Κατεχάκη.

Κύριος στόχος του είναι η επίτευξη Αριστείας στις βιοϊατρικές επιστήμες μέσω της απασχόλησης και συνεργασίας ερευνητών οι οποίοι διεξάγουν προηγμένη βασική και μεταφραστική έρευνα, καθώς και μέσω της εκπαίδευσης νέων επιστημόνων στους οποίους προσφέρονται όλες οι δυνατότητες που μπορεί να παρέχει ένα ιδιαίτερα δραστήριο επιστημονικό περιβάλλον.

Είναι το μεγαλύτερο Σχολείο Βιοϊατρικής Έρευνας στη χώρα, όπου περισσότεροι από 450 ερευνητές όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων των μεταπτυχιακών σπουδαστών, υποψηφίων διδακτόρων, μεταδιδακτορικών επιστημόνων και τεχνικών ασκούν τις ερευνητικές δραστηριότητές τους.