Σε πλήρη αντίθεση είναι το Κίνημα Αλλαγής με τα όσα προτείνει η κυβέρνηση για τη φρούρηση των πανεπιστημίων. Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «τα Πανεπιστήμια χρειάζονται αποτελεσματική φύλαξη καθώς είναι χώροι ελεύθερης διδασκαλίας, διακίνησης ιδεών και έρευνας γι αυτό και πρέπει να βρίσκονται έξω οι μπαχαλάκηδες και οι έμποροι ναρκωτικών» προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση έχει αποτύχει να το διασφαλίσει, παρά τις τυμπανοκρουσίες».

«Οι προτεινόμενες νέες ρυθμίσεις των αρμόδιων υπουργών, δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες του πανεπιστημίου και γι΄ αυτό μας βρίσκουν απέναντι», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής και συμπληρώνει ότι «είναι η γνωστή λογική της κυβέρνησης για αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια».

Ακόμη το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι «οι πανεπιστημιακοί φύλακες πρέπει να εποπτεύονται και να λογοδοτούν στον πρύτανη, να έχουν ειδική εκπαίδευση, και να μην επιβαρύνουν τους ήδη ισχνούς προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων».

Επίσης το Κίνημα Αλλαγής λέει «”ναι” στη χρήση ακαδημαϊκών ταυτοτήτων για την πρόσβαση σε χώρους με βάση τους εσωτερικούς κανονισμούς των ΑΕΙ».