Μία λατινική φράση χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε «pacta sunt servanda», αναφορικά με τις συμφωνίες της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες τονίζοντας τη σημασία η ΕΕ να φανεί αξιόπιστη σε όσα έχει συμφωνήσει.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”».

Τι σημαίνει το «pacta sunt servanda» που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να δώσει έμφαση στη δήλωσή του; Πρόκειται για μία λατινική φράση η οποία σημαίνει πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».