Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για το πότε θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κατέθεσαν την Τετάρτη οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, Ν. Τσούκαλης και Μ. Γιαννακάκη.

Ειδικότερα, στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν: «Η Ελλάδα εξακολουθεί και παραμένει μία από τις λίγες χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν έχει ενσωματώσει την απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου.

Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αφού «πάγωσε» για τέσσερις μήνες, ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου 2014 και έκτοτε εκκρεμεί η κατάθεσή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Ωστόσο, το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζει να νομοθετεί τακτικά, φέρνοντας άλλα νομοσχέδια προς ψήφιση στην Ολομέλεια, επιδεικνύοντας κατά αυτόν τον τρόπο πλήρη απαξίωση προς τις θεσμικές εκκρεμότητες και υποχρεώσεις που έρχεται να ρυθμίσει το εν θέματι σχέδιο νόμου.

Στην απάντησή του σε σχετική γραπτή ερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, όσο και σε αντίστοιχη επίκαιρη ερώτηση της Μαρίας Γιαννακάκη το Μάρτιο 2014, ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύθηκε για την συμπερίληψη στο νομοσχέδιο της τιμωρίας διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Παρ’ όλα αυτά, δεν εισήγαγε σχετική τροπολογία στη συζήτηση των άρθρων στην αρμόδια Επιτροπή, ένα μήνα αργότερα.

Παράλληλα, ο αρμόδιος Υπουργός αρνήθηκε να προβεί στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο όμως αποτελεί εθνική υποχρέωση κατόπιν της καταδικαστικής αποφάσεως στην υπόθεση «Βαλλιανάτος και λοιποί κατά Ελλάδας» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)».

Βάσει των παραπάνω, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ρωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης:

  1. Πότε προτίθεται να καταθέσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής; Για ποιους λόγους παρατηρείται αυτή η δραματική καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι έχουν περάσει δύο μήνες από την τελευταία συνεδρίαση και οκτώ μήνες από την αρχική κατάθεσή του στη Βουλή, διάστημα υπεραρκετό για την ολοκλήρωση των όποιων τεχνικών επεξεργασιών, καθώς και του γεγονότος ότι η όποια αναφορά σε φόρτο εργασίας είναι ανεδαφική, λαμβάνοντας υπόψη το έως τώρα νομοθετικό έργο του Υπουργείου;
  2. Θα συμπεριλάβει την τιμωρία των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου;
  3. Θα δεχθεί να συζητηθούν και ψηφισθούν οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί ή/και έχει ανακοινωθεί πως θα κατατεθούν από τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, η οποία, μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ, αποτελεί εθνική υποχρέωση;