Τον ευρωσκεπτικισμό και την «ανησυχητική άνοδο» ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, επισημαίνουν στις πρώτες ανταποκρίσεις-εκτιμήσεις αμερικανικά ΜΜΕ για τις σημερινές ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα υπογραμμίζεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και η προβλεπόμενη κατάληψη της τρίτης θέσης από τη Χρυσή Αυγή.

«Αντι-ευρωπαϊκό κλίμα» διαπιστώνεται από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, το πρώτο θύμα της κρίσης, έδωσαν την πρώτη θέση στο ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα που είναι αντίθετο στις «επιλογές της διάσωσης», ενώ στη Γαλλία προηγείται το Εθνικό Μέτωπο με την «αντι-μεταναστευτική πολιτική».

Σε άλλη ανταπόκριση, στο ίδιο πρακτορείο, σημειώνεται ότι «η ευρωπαϊκή ψηφοφορία, μαζί με τις ελληνικές τοπικές και περιφερειακές εκλογές, είναι μια δοκιμή της σταθερότητας του κυβερνητικού συνασπισμού».

Επίσης, τονίζεται ότι, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ηγήθηκε της επιστροφής της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους στα έξι χρόνια ύφεσης «παραμένουν ορατές» σε μια χώρα όπου περισσότεροι από τους μισούς νέους είναι άνεργοι.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρεται στο γεγονός ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Εκτός από τις «σκληρές κοινωνικές συνθήκες» που έχουν «τροφοδοτήσει την άνοδο» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζεται, η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση μιας πλειάδας μικρότερων κομμάτων, που κυμαίνονται από το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής μέχρι το 3 μηνών κεντροαριστερό Ποτάμι, καθιστώντας δύσκολες τις προβλέψεις».