Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Public Issue, για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται της ΝΔ κατά 2,5% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ στο 24% διαμορφώνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 30%, με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται στο 27,5%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελιά (ΠΑΣΟΚ) με 8,5% και στην κατάταξη ακολουθούν: η Χρυσή Αυγή με 8%, το ΚΚΕ και το Ποτάμι με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%.

Τα ποσοστά στην κατηγορία «Λοιπά», με σύνολο 7,5%, κατανέμονται ως εξής: ΛΑΟΣ 1,6%, ΕΠΑΜ 1%, Οικολόγοι Πράσινοι-Πειρατές 0,9%, Γέφυρες-Δημιουργία Ξανά! Θ. Τζήμερος-Δράση Θ. Σκυλακάκης 0,8%, Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες 0,8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5%, Ένωση Κεντρώων 0,5%, Λοιπά 1,4%.

Στην εκτίμηση των εδρών που θα καταλάβουν τα κόμματα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, βάσει των παραπάνω ποσοστών, αναμένεται να καταλάβουν από έξι έδρες. Ελιά (ΠΑΣΟΚ), ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι από δύο έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μία έδρα και η ΔΗΜΑΡ θα διεκδικήσει μία έδρα (0-1).

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 42% (46% τον Απρίλιο) έναντι 39% της Νέας Δημοκρατίας (39% τον Απρίλιο), ενώ το 18% απαντά «Κανένας» ή δεν εκφράζει γνώμη. Το 32% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με μικρή διαφορά, έναντι του 10% που πιστεύει ότι η νίκη θα είναι με μεγάλη διαφορά. Τα αντίστοιχα ποσοστά της ΝΔ είναι 36% και 4%. Το 18% απαντά “κανένας” ή δεν εκφράζει γνώμη.

Οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες (71%) δηλώνει ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές, έναντι του 29% που αδιαφορεί. Στην πρόθεση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία το 87% λέει ότι είναι «απολύτως βέβαιοι» ότι θα πάνε στην κάλπη, ενώ το 135 δηλώνουν «αβέβαιοι».

Η έρευνα της Public Issue διεξήχθη από τις 19 έως τις 25 Μαΐου σε δείγμα 1.200 ατόμων.