Με τη χώρα να μετρά 959 νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού και τα συνολικά κρούσματα να έχουν σκαρφαλώσει σε 66.637 οι τοποθετήσεις για πορεία στις 17 Νοεμβρίου προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής τόσο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, όσο και ο Γιάννης Βαρουφάκης από το ΜέΡΑ25 εξέφρασαν την πρόθεσή τους για πορεία προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα του Πολυτεχνείου, προκαλώντας ένταση.

Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε πει χαρακτηριστικά:

«Το 2020 δεν γιορτάσαμε 25η Μαρτίου, δεν γιορτάσαμε Πάσχα, δεν γιορτάσαμε 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσαμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν, το ίδιο θα γίνει και με το Πολυτεχνείο. Όταν θα ανοίξει η χώρα θα είμαστε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε τις μεγάλες γιορτές».

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνει σε αυτές τις συνθήκες η πορεία του Πολυτεχνείου

Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είπε ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν θα εορταστεί φέτος με πορεία. «Όπως η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην εορταστεί η 28η Οκτωβρίου, έτσι παίρνει και την απόφαση να μη γίνει σε αυτές τις συνθήκες η πορεία του Πολυτεχνείου».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα τα κόμματα να δηλώσουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις πορείες, ούτε θα ενθαρρύνουν κανένα να πράξει κάτι ανάλογα. «Δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση τέτοια συμπεριφορά» ξεκαθάρισε.

Κουτσούμπας: Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία

«Όπως έχετε στοχοποιήσει εδώ και καιρό όλους όσους ζητάμε τα αυτονόητα, λένε την άποψή τους, την παλεύουν αυτή αγωνιστικά, τη διεκδικούν, το ίδιο κάνετε όλες αυτές τις μέρες και με τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου» είπε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Έχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από πού κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση» πρόσθεσε.

Ο γγ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Όμως σας λέμε το εξής και κυρίως απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, στον ελληνικό λαό κι απ’ αυτό το βήμα. Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ’ αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη».

Επισήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση το κάνει αυτό αφενός για να ενοχοποιήσει τον λαό, τη νεολαία και τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία και αφετέρου γιατί θέλει να «ξεμπερδέψει με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και το περιεχόμενό του».

«Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας αλλά και κάθε κυβέρνηση. Το γνήσιο αντιϊμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε» είπε.

«Όσο για τις απαγορεύσεις αυτές, να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν σε αδικαιολόγητες, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς λόγο, προσβάλλοντας μάλιστα και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτό τον αγώνα. Το λαϊκό κίνημα, το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και όλες τις παροτρύνσεις και τις αποφάσεις της υγειονομικής πανεπιστημιακής κοινότητας και μάλιστα σας λέμε πολύ καλύτερα ξανά κι από σας κι απ’ το κόμμα σας το ίδιο»

Βαρουφάκης προς Μητσοτάκη: Σας προκαλώ να μας χτυπήσετε

«Εάν κύριε πρωθυπουργέ μας επιτρέψετε όπως λέτε, ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να καταθέσουμε στεφάνι στο ΕΜΠ, τότε εμείς απαιτούμε να κάνουμε και την πορεία. Θα είμαστε εκεί και σας προκαλώ να μας χτυπήσετε. Θα είμαστε εκεί με μάσκες 9 άτομα, εγώ, οι βουλευτές μας του νομού Αττικής και εκπρόσωποι της νεολαίας και των επιτροπών μας.

Θα φοράμε μάσκες και θα κρατάμε αποστάσεις. Θα ξεκινήσουμε από το Πολυτεχνείο και θα καταλήξουμε με πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Δεν θα έχουμε μαζί μας άλλα μέλη του κόμματος, σας προκαλούμε να μας χτυπήσετε» τόνισε ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όσον αφορά την πανδημία , αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να παρακαλά ιδιώτες να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας; Να τους λέει, κρατήστε ανοικτό το ιατρείο σας, κρατήστε και το μισθό σας και ελάτε εάν θέλετε να συμβάλλεται και στον αγώνα μας κατά του κορονοϊού;

Έπρεπε κύριε Μητσοτάκη να κάνετε άμεση επίταξη των ιατρών, αυτή τη στιγμή. Εάν είχαμε πόλεμο θα παρακαλάγατε τους φορτηγατζήδες να σας δώσουν τα φορτηγά τους; Αυτά που κάνετε είναι απαράδεκτα. Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να γίνει σήμερα κιόλας».

Όπως επεσήμανε, ο μόνος τρόπος για να τελειώσει γρήγορα η καραντίνα είναι «να προβούν οι υγειονομικές υπηρεσίες σε μαζικά δημόσια τεστ του πληθυσμού. Αντίθετα με τον Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την επιστήμη.

Καμία επιστήμη όμως δεν μπορεί να σας έχει οδηγήσει στην κρίση αυταρχισμού που είδαμε την πρώτη μέρα επιβολής των μέτρων, με μια άμοιρη γυναίκα καθισμένη στη γωνία του δρόμου στη Θεσσαλονίκη να τραγουδάει και της έβαλαν πρόστιμο 500 ευρώ.

Την ίδια ώρα τα λεωφορεία, περνούσαν γεμάτα με ανθρώπους παστωμένους μέσα. Στα γηροκομεία, γνωρίζατε ότι τυχόν εξάπλωση του κορονοϊού θα γινόταν από το προσωπικό που εργάζεται εκεί. Σε ποια γηροκομεία πήγατε και κάνατε προληπτικά περιστασιακά τεστ κύριοι της κυβέρνησης;».

Μητσοτάκης:  Δεν είναι λεξιλόγιο αυτό

Ευθεία επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της δευτερολογίας του στο Γιάννη Βαρουφάκη .

«Δεν ήταν ούτε εικόνα, ούτε λεξιλόγιο αυτό. Να αναλογιστείτε την κατάσταση που φέρατε στις τράπεζες. Δεν θυμάμαι ευαισθησία όταν λέγατε “αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες” και έκλαιγαν πολίτες έξω από τα ΑΤΜ. Καλό είναι να έχουν αίσθηση των πολιτικών μας ευθυνών και ειδικά εσάς σας βαραίνουν πολλές τέτοιες ευθύνες»

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.