Την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της «κρατικής εποπτείας» της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχολιάζουν με δήλωσή τους ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης, και η αν. τομεάρχη για θέματα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά.

«Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη,  μετά τις παταγώδεις αποτυχίες του να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας και από τη Δικαιοσύνη», αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι «το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 174/2020 γνωμοδότησή του κρίνει ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Προεδρία της Κυβέρνησης που υπάγεται ευθέως στον Πρωθυπουργό».

Όπως υπογραμμίζουν, «η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι το υδροκέφαλο υπερσυγκεντρωτικό «επιτελικό» κράτος είναι κατ’ ουσία «Μητσοτακικό» κράτος, που επιχειρεί λάθρα και εμφανώς αντισυνταγματικά να φορέσει κυβερνητικό κορσέ στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ταυτόχρονα με τις απαράδεκτες λίστες Πέτσα στα ιδιωτικά ΜΜΕ».

«Τίθεται ευθέως το ερώτημα αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα σεβαστεί τη γνωμοδότηση του ΣτΕ. Αν, δηλαδή, θα σεβαστεί το ίδιο το Σύνταγμα και θα επανέλθει στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου», συνεχίζουν και καταλήγουν τονίζοντας ότι “η εξουσία με ύφος «νομίμων ιδιοκτητών της χώρας» θα βρίσκει απέναντί της τις θεσμικές και πολιτικές αντιστάσεις όσο θίγει τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού”.