«Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης, έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη» τόνισε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρούμε αποστάσεις, να ακολουθούμε την ατομική υγιεινή και να φοράμε μάσκα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο ιός είναι παρών και πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη. Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του, αλλάζοντας όμως σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Το κάνουμε για να προστατέψουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά και όσους αγαπάμε, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας αλλά και τον καθένα. Γατί αυτό που σε έναν 20άρη μπορεί να είναι ένας απλός πονόλαιμος μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα του ή τον παππού του».

Και συνέχισε: «Τώρα όμως είμαστε πιο έτοιμοι και ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Παρά την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το εθνικό σύστημα υγείας που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1000 τώρα και αποθέματα υγειονομικών υλικών και ορίζοντα μηνών. Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη που έχουμε τα rapιd τεστ».

Πρόσθεσε δε ότι «επειδή ακούγονται πολλά σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμη από τα όριά τους και φυσικά ενισχύονται διαρκώς. Έχω δεσμευτεί να παρουσιάσω την πραγματικότητα ως έχει. Χωρίς νέα γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως είναι σήμερα η Αττική.

Στόχος μας είναι οι μικρές ατομικές παραχωρήσει να αποτρέψουν τη μια και μεγάλη υποχώρηση της υγείας και της οικονομίας μας. Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς αυστηρούς οριζόντιους περιορισμούς και lockdown; Φυσικά και μπορούμε, από εμάς εξαρτάται.

Τα καθολικά μέτρα μεσοπρόθεσμα φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία. Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται αλλά αυτό μας κοστίζει πολύ στην οικονομία και την κοινωνία.

Τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά. Ας αποφύγουμε λοιπόν μια δεύτερη τέτοια εμπειρία. Γνωρίζουμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να είναι τα τελευταία που θα πρέπει να κλείσουν. Η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και να αναπτυχθεί η τηλεργασία».

Προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 ως το τέλος του χρόνου.