Αποφασισμένος εμφανίζεται ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης να προχωρήσει στην ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα και στην κατασκευή νέας παιδικής χαράς, παρά τις αντιδράσεις, που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και συνοδεύθηκαν με παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη στην πλατεία. Είχε προηγηθεί η προσφυγή τον περασμένο μήνα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της διαμερισματικής συμβούλου και στελέχους της «Αθήνα Πολή της Ζωής μας» (παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη) και της ΝΔ Δήμητρας Ινές – Αγγελή Λυκούδη για μη τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Την απόφαση για ανάπλαση της πλατείας -και κατασκευή νέας παιδικής χαράς- έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιανουάριο και αφού -όπως υποστηρίζεται από έγγραφα που παρουσιάσθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου- τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο, με έγκριση καταρχήν από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών. Ακολούθησε πλήρης μελέτη από τη διεύθυνση Κοινοχρήστων Χώρων και ο φάκελος διαβιβάσθηκε στην 6η Δημοτική Κοινότητα, η οποία ενέκρινε τη μελέτη διαμόρφωσης. Στη συνέχεια, το έργο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Ακολούθησε η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προς το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και ενέκρινε την πρόταση τον Ιανουάριο 2014.

Μετά την έγκριση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το δημοτικό συμβούλιο, η κ. Λυκούδη προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που απέρριψε τις αιτιάσεις της. Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Σουλτάνα Σπυροπούλου, η προσφυγή της κ. Λυκούδη έγινε δεκτή μόνο ως προς την παρουσία τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για ανάγκη έκδοσης ειδική οικοδομικής άδειας, η κ. Σπυροπούλου απάντησε ότι δεν χρειάζεται ειδική οικοδομική άδεια για να κατασκευασθεί μια παιδική χαρά, αλλά αρκεί η έγκριση της Αρχιτεκτονικής
Επιτροπής και η αδειοδότηση του δήμου.

Το θέμα, που συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, προκάλεσε ένταση. Ο Νικήτας Κακλαμάνης πρόκρινε την κατασκευή μπασκέτας στην πλατεία και υποστήριξε ότι επενέβη εισαγγελέας, σταμάτησε το έργο και ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση, διότι δεν υπάρχει πολεοδομική άδεια.

Ο κ. Καμίνης απάντησε ότι το θέμα της προπόνησης της τοπικής ομάδας έχει λυθεί με την παραχώρηση γηπέδου σε σχολείο της περιοχής και πως δεν ισχύει ότι διετάχθη αναστολή εργασιών, αλλά ότι η προκαταρκτική εξέταση διετάχθη για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα.

Ο Νίκος Σοφιανός (Λαϊκή Συσπείρωση, παράταξη ΚΚΕ) μίλησε για προεκλογική παράσταση, ενώ η Ελένη Πορτάλιου (Ανοιχτή Πόλη, υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) επισήμανε ότι είναι σημαντικό να υλοποιηθεί το έργο. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου εξήγγειλε συγκέντρωση υποστήριξης του έργου από την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Γειτονιές της Αθήνας», το Σάββατο στην πλατεία.

Κάποια στιγμή ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μιλάμε για μια παιδική χαρά» και τόνισε ότι «το έργο και η ανάπλαση θα προχωρήσουν». Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Βουλδής από την πλευρά του, υποστήριξε ότι «δεν είναι μια απλή παιδική χαρά. Εδώ έχει χυθεί αίμα. Έχουν γίνει μεγάλες μάχες» και κατέληξε επικρίνοντας «τον εσμό των απλύτων που ετοιμάζονται να έρθουν το Σάββατο στην περιοχή».