Το Νέο Σχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο παρουσιάζει την Τετάρτη (23/09) η Κομισιόν, μέσω του οποίου αποσκοπεί στο να υπάρχει μια συνεκτική και συνολική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

«Οι χώρες πρώτης υποδοχής πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα της μόνιμης αλληλεγγύης», τονίζουν πηγές της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι η παρούσα προσπάθεια στοχεύει «στη μόνιμη, συνεχή και αποτελεσματική αλληλεγγύη, στην οικοδόμηση ενός συστήματος αλληλεγγύης για συνθήκες κρίσης, απειλής και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα».

Επίσης, σημειώνεται ότι «δίνεται μεγάλη σημασία στο να υπάρχει η βεβαιότητα πως το σύστημα θα παράσχει αλληλεγγύη σε όποιο κράτος-μέλος το ζητήσει».

Αναφορικά με τις χώρες του Βίζεγραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), αναφέρεται ότι με βάση το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν ώστε να παρέχουν αλληλεγγύη, αλλιώς θα τους επιβληθεί να το κάνουν.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «βασική φιλοσοφία είναι ότι πρόκειται για κάτι ολιστικό και όχι κάτι αποσπασματικό» υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να γίνουν τα λάθη του 2016».

Το νέο Σχέδιο θα περιλαμβάνει συνολικά 15 νομοθετικές πρωτοβουλίες με κύριους πυλώνες τη δέσμευση για καλύτερη συνεργασία που σημαίνει καλύτερος έλεγχος των συνόρων, την ισχυρή δόση αξιοπιστίας και τη νομιμοποίηση αιτήματος για αλληλεγγύη.

Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι «ο Έβρος έδειξε ότι η Ε.Ε. μπορεί να φυλάει τα σύνορά της». Επίσης, «είναι δεδομένη η βούληση της Ε.Ε. να συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, κάτι το οποίο είναι δύσκολο αλλά εφικτό».

Πάντως, τονίζεται ότι η γερμανική προεδρία της Ε.Ε., αλλά και εν συνεχεία η πορτογαλική συμβάλλει στην καλή συγκυρία για να είναι επιτυχημένο το σχέδιο της Κομισιόν.

«Περιλαμβάνει ισότιμη μετεγκατάσταση και ανθρωπιστικό πνεύμα»

Επιτόπια αυτοψία στη Λέσβο και ειδικότερα στον νέο καταυλισμό που στεγάζει τους πρόσφυγες, το Καρά Τεπέ, έγινε από εννιά ευρωβουλευτές της Αριστεράς με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με σκοπό «να φτάσει η φωνή των προσφύγωνμεταναστών στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αναλάβει η ΕΕ την ευθύνη που της αναλογεί».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης, με επτά ακόμη ευρωβουλευτές της GUE/NGL από Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία και Πορτογαλία, μετέβησαν στη Λέσβο την Παρασκευή το πρωί, πήγαν στο κατεστραμμένο από πυρκαγιά ΚΥΤ της Μόριας και ύστερα στην δομή του Καρά Τεπέ. Ακολούθησαν συναντήσεις με ΜΚΟ, ενώ το Σάββατο συναντήθηκαν με το προσωπικό της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), με τοπικές Αρχές και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ενώ επισκέφτηκαν και το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας γυναικών και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Οι ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης που πήραν μέρος στην επίσκεψη, ανέδειξαν τον κίνδυνο που εγκυμονείται στη νέα δομή για τους ίδιους τους πρόσφυγες, καθώς και για τους εργαζομένους, λόγω της διασποράς του κορονοϊού και τόνισαν ότι «η εικόνα αυτή δεν παραπέμπει σε ευρωπαϊκή χώρα αλλά σε αποθήκη ψυχών», αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το αίτημα των 169 ευρωβουλευτών από έξι πολιτικές ομάδες του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας και τη διεθνοποίηση του προβλήματος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Κώστας Αρβανίτης ανέφερε πως «η δομή που δημιουργήθηκε στο Καρά Τεπέ είναι μια μόνιμη δομή που θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα, ενώ εμείς θέτουμε το αίτημα της ισότιμης μετεγκατάστασης».

Η ευρωβουλευτής της GUE/NGL, Κορνέλια Εμστ, έκανε λόγο για την ανάγκη του κλεισίματος των δομών προσφύγων στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα είναι ανεκτή μια δεύτερη Μόρια και τόνισε πως «η Γερμανία έχει 174 πόλεις στις οποίες θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν όλοι οι πρόσφυγες».

Η ευρωβουλευτής της GUE/NGL, Μαρίσα Ματίας, είπε ότι «οι ελληνικές αρχές επιδιώκουν να δείξουν πως έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, ωστόσο αυτό δεν ισχύει, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ τόνισε πως η διαχείριση της κατάστασης αυτής πρέπει να γίνει ως ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ελληνικό.

Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης έδωσε, επίσης, έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανάγκη ανθρωπιστικής λύσης εκ μέρους της Ε.Ε., η οποία πρέπει να εκφραστεί στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη.

«Η πολιτική του Δουβλίνου που βασανίζει εδώ και 5 χρόνια κατοίκους και αιτούντες άσυλο, τελείωσε μαζί με τη Μόρια. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε το σχέδιο για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης από την Κομισιόν, να είναι ανθρωπιστικό, να απαντάει στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Απαραίτητα στοιχεία, είναι ο δίκαιος διαμοιρασμός σε όλα τα κράτη μέλη, η καταπολέμηση όλων των δικτύων εκμετάλλευσης, η δημιουργία ασφαλών διαδρόμων, η φροντίδα για την ένταξη όσων λαμβάνουν πολιτικό άσυλο, κατάργηση των κλειστών κέντρων στα σύνορα και διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας», σημείωσε.