«Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία αύριο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί αυτή η διανομή μασκών σε όλη την επικράτεια ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο. Όσον αφορά τα παγούρια που θα δώσουμε στα παιδιά, άκουσα πολλά ειρωνικά σχόλια αλλά αποτελεί μια κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που στέλνει ένα διπλό μήνυμα. Καταρχάς προς τα παιδιά στο να προσέχουν πως πίνουν νερό και να μην χρησιμοποιούν ψύκτες ή βρύσες και αφετέρου προς όλους μας πως αφήνουμε πίσω μας τα πλαστικά μιας χρήσης και πηγαίνουμε σε ανακυκλώσιμα παγούρια για την κατανάλωση νερού ή ροφημάτων όποτε αυτό είναι εφικτό».

Ακολούθως έκανε μια έκκληση προς όλους, όπως είπε. «Ο λόγος που θα πρέπει να φοράμε όλοι μάσκα είναι γιατί αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ότι είναι το καλύτερο μέτρο για να προστατευτούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και δεν είναι ευχάριστο να την φοράς. Όμως αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω απ’ ΄όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις γιατί είναι για το καλό τους, των παιδιών, των γονέων και των παππούδων. Τα παιδιά μπορεί να νοσούν λιγότερο αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί υπέδειξαν τη χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες. Πολλά μικρά παιδιά με ενθουσιασμό βλέπουν τη μάσκα και λίγο σαν παιχνίδι και νομίζω ότι θα καταφέρουν να τη φορέσουν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών».

Τέλος αναφερόμενος στα τεστ για τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο σε ημερήσια τεστ ανά 100.000 άτομα. «Μπορούμε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις. Εδώ και δύο μέρες έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας και την πρώτη παρτίδα από rapid τεστ αντιγόνων που σε πρώτη φάση τα χρησιμοποιούμε στη Λέσβο και δίνουν τη δυνατότητα με υψηλή αξιοπιστία να έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών».