Συμβιβαστική φόρμουλα για το γάλα που θα οδηγήσει σε αναδίπλωση τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απειλούν να καταψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση στη Βουλή, αναζητεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα περιθώρια αλλαγών θα περιγράψει σε συνάντηση που θα έχει πιθανότατα αύριο με τους διαφωνούντες βουλευτές, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Δεδομένου ότι το βασικό στοιχείο της κριτικής την οποία ασκούν οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι η διαφύλαξη της εγχώριας παραγωγής γάλακτος, αναζητείται μια λύση η οποία θα εξασφαλίζει τους ντόπιους παραγωγούς. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι ευθύς εξαρχής η πρόβλεψη για φρέσκο γάλα δυο ημερών προκάλεσε την αντίδραση της τρόικας, ως περιοριστική στην αγορά ρύθμιση. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ελληνικό γάλα δεν καλύπτει παρά περί το 35% των αναγκών της εγχώριας κατανάλωσης, είναι δυνατόν να γίνουν κάποιες μικρές παραχωρήσεις προς τους παραγωγούς.

Η κυβέρνηση μπορεί να παραχωρήσει τη δυνατότητα το γάλα παραγωγής τους να μένει στα ράφια για τρεις ημέρες, καθώς και τα κίνητρα, όπως η αξιοποίηση των πακέτων του ΕΣΠΑ, μέσω των συνεταιρισμών τους, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους. Το πολυνομοσχέδιο (στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη για το γάλα) θα κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας, ώστε έως το Σάββατο να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και τη Δευτέρα να ψηφιστεί.