Ολιγοήμερη περιοδεία, από τις 22 έως τις 26 Μαρτίου, σε Μελβούρνη, Καμπέρα και Σίδνεϊ θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα ομογένειας Κυριάκος Γεροντόπουλος, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου.

Ο κ. Γεροντόπουλος θα επισκεφθεί αρχικά τη Μελβούρνη, την προσεχή Κυριακή, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου, πρώτα στη δοξολογία, η οποία θα τελεστεί στον Αρχιεπισκοπικό Ναό Αγίου Ευσταθίου και στη συνέχεια στο Μνημείο Πεσόντων όπου θα παρακολουθήσει την παρέλαση, την κατάθεση στεφάνων και θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Την ίδια μέρα ο υφυπουργός θα έχει συναντήσεις με τα προεδρεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και του Ελληνο-Αυστραλιανού Συμβουλίου και της Παμμακεδονικής.

Την επομένη, ο κ. Γεροντόπουλος θα συναντηθεί με τον επίσκοπο Δέρβης, Ιεζεκιήλ και θα επισκεφθεί το ελληνικό κοινοτικό σχολείο «Alphington Grammar». Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τους ομογενείς βουλευτές στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο. Τέλος θα επισκεφθεί το Hellenic Museum και θα έχει συνάντηση με το προεδρείο του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μελβούρνης.

Την Τρίτη, ο υφυπουργός θα αναχωρήσει για την Καμπέρα, όπου θα επισκεφθεί το «Hellenic Memorial», το «Hellenic Club» και το ελληνικό κοινοτικό νηπιαγωγείο του Αγίου Νικολάου. Ακολούθως, θα μεταβεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και θα συναντηθεί με τον ομογενή υφυπουργό, Αθανάσιο Συνοδινό και ομογενείς ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα αναχωρήσει για το Σίδνεϊ, όπου θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, Στυλιανό και με το προεδρείο της ελληνικής κοινότητας ΝΝΟ.

Την Τετάρτη ο κ. Γεροντόπουλος θα συναντηθεί στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο του Σίδνεϊ με τον ομογενή υπουργό Πολιτισμού, Τζορτζ Σουρής και την ομογενή βουλευτή, Σόφι Κώτσης. Θα ακολουθήσει συνάντηση με ομογενειακά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο Δημαρχείο της πόλης. Έπειτα, θα επισκεφθεί το ομογενειακό κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος και θα παραστεί στην κοινή εκδήλωση ύψωσης της ελληνικής σημαίας στους όμορους δήμους Χέρστβιλ/Κόουγκαρα.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε εκδήλωση του Hellenic Initiative, στην οποία πρωτοστατούν κορυφαίοι ομογενείς επιχειρηματίες με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα. Σε όλες τις συναντήσεις ο κ. Γεροντόπουλος θα ενημερώσει την ομογένεια της Αυστραλίας για τις εξελίξεις που αφορούν το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της ψήφου των αποδήμων.