Κωστής Χατζηδάκης: Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021

Ποια είναι τα 9 πλαστικά μίας χρήσης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:55
30/05/2020
Κωστής Χατζηδάκης: Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021
11
loading

Από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από την παραλία του Σχινιά, εγκαινιάζοντας, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη την εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης».

Όπως έκανε γνωστό ο ΥΠΕΝ, αυτό θα εφαρμοστεί στο δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, ενώ θα δοθεί χρόνος στην αγορά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, προανήγγειλε και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης, με την αντίστοιχη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους ολίγων λεπτών του ευρώ σε αυτές τις φιάλες.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της ακτής από εθελοντές, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι μέσα στον Ιούνιο, η Ελλάδα θα ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική Οδηγία σε νομοσχέδιο, σύμφωνα και με τη δέσμευση του πρωθυπουργού. «Πιστεύουμε βαθιά σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για μία πράσινη, φιλοπεριβαλλοντική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ.

«Κάθε μέρα στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας, ότι η συντριπτική πλειονότητα των σκουπιδιών στη θάλασσα -έως και το 85%- είναι πλαστικά, ενώ το 50% αυτών είναι πλαστικά μίας χρήσης. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, γι' αυτό προχωράμε μπροστά, γι' αυτό παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία την οποία έχει αγκαλιάσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να το κάνουμε μαζί με τους πολίτες», τόνισε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «δίνουμε στην αγορά τη δυνατότητα να “ξεστοκάρει” και προχωρούμε μπροστά με μία πολιτική, την οποία πιστεύει και ο πρωθυπουργός πάρα πολύ».

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, «στον δημόσιο τομέα θα εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική έξι μήνες νωρίτερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2021» και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει ένα μικρό τέλος λίγων λεπτών στα πλαστικά μπουκάλια, αλλά ταυτόχρονα και κίνητρο για τους καταναλωτές έτσι ώστε όσοι επιστρέφουν τα μπουκάλια, θα παίρνουν πίσω αυτά τα χρήματα, προκειμένου να ενισχυθεί η κουλτούρα ανακύκλωσης στη χώρα».

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι λόγια, είναι έργα και προχωρούμε κάθε μέρα μπροστά: Απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης», δήλωσε ο ΥΠΕΝ.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων «η σημερινή καμπάνια σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό. Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε με επιτυχία την περιβαλλοντική νομοθεσία πρέπει ο πολίτης να είναι συνειδητοποιημένος, ενημερωμένος και στην καθημερινότητά του να μπορεί να εφαρμόσει τις αρχές της περιβαλλοντικής διαχείρισης».

Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, «η εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία, ξεκινάει από τον εκπαιδευμένο πολίτη, ο οποίος αλλάζοντας τις καταναλωτικές του συνήθειες, θα μπορέσει να εφαρμόσει και στην πράξη αυτά τα οποία θα προδιαγράψει και η νομοθεσία. Πολύ σημαντικό είναι να προσαρμοστεί και η ελληνική παραγωγή στα βιώσιμα πρότυπα. Το ζητούμενο είναι βιώσιμη παραγωγή και βιώσιμη κατανάλωση».

«Σε δύο χρόνια θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για κάτι που κάναμε όλοι μαζί για τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου. Όπως είπε, «στις παραλίες της Ελλάδας έχει διαγνωστεί το πρόβλημα των πλαστικών μίας χρήσης. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο έχει εισχωρήσει και έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας».

Όπως τόνισε η κ. Κοσμοπούλου, «η νομοθεσία για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης βρίσκεται σε φάση εντατικής προετοιμασίας. Η χώρα μας έχει επιλέξει να κινηθεί με ταχύτητα, αποδεικνύοντας τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες, κάνοντας ένα πολύ μεγάλο άλμα».

Προσέθεσε δε, ότι «η νομοθεσία δεν είναι αρκετή. Στόχος είναι να κάνουμε μία ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στον γενικό πληθυσμό, έτσι ώστε ο κόσμος να είναι σύμμαχός μας στις δράσεις μας, έτσι ώστε ο σεβασμός στο περιβάλλον και το συνάνθρωπό μας είναι ένα στοιχείο πολιτισμού».

Στην παραλία του Σχινιά συνεργεία εθελοντών του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με συντονίστρια την κ. Κοσμοπούλου, συνέλλεξαν τα πλαστικά απορρίμματα από την ακτή, η οποία -σημειωτέον- βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή. Κατόπιν, τα απορρίμματα θα καταγραφούν ένα προς ένα σε υπολογιστή, σε σχετικό αρχείο που διαθέτει το Ίδρυμα.

H δράση στον Σχινιά είναι η αφετηρία της εκστρατείας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης». Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ενέργειες ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, ξεκινά η ενημέρωση των πολιτών μέσω ψηφιακών δράσεων σε σχετική ιστοσελίδα όπως και στα social media όπου παρουσιάζονται και οι εναλλακτικοί τρόποι, δηλαδή τα καθημερινά εναλλακτικά προσωπικά μας αντικείμενα για την καθημερινότητά μας, όπως π.χ. κύπελλα και δοχεία πολλαπλών χρήσεων.

Ήδη είναι στον «αέρα» η ιστοσελίδα της καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης», από τα αρχικά των λέξεων Single Use Plastic Free, στη διεύθυνση: https://www.supfree.gr/. Facebook: Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης. Instagram: supfreegreece

Τα 9 Πλαστικά μιας χρήσης

Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ
Δοχεία ποτών από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους
Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους
Μπατονέτες
Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια)
Πιάτα
Καλαμάκια
Αναδευτήρες ποτών
Ράβδοι που στηρίζουν μπαλόνια

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar ας γελάσω

  το πλαστικό μπουκάλι της coca-cola πότε θα καταργηθεί ?

  1. avatar Και σχεδόν όλα τα πλαστικά να καταργήσουν

   θα υπάρχει πάντα αυτός που θα βρει αυτό που δεν καταργήθηκε ακόμα για να το παίξει έξυπνος. Βρες μια δουλειά και θα σου φύγει το άγχος.

 2. avatar ΓΕΡΟΣ

  Γαντια χαρτινα θα βγουνε γιατι τωρα τελευταια εχει γεμισει ο τοπος απο αυτα!!!!

 3. avatar ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!!!!!

  τους ενδιαφέρει το περιβάλλον αλλά στο Κερατσίνι που η βρώμα και η μόλυνση από τα εργοστάσια έχει χτυπήσει κόκκινο, αντί να τα κλείσουν, επέκτειναν την λειτουργία τους για 20 χρόνια

 4. avatar Την μεγαλύτερη επιβάρυνση επιφέρουν οι μεγάλες εταιρίες του κόσμου

  που παράγουν δημοφιλή αναψυκτικά και ποτά, καθώς και αυτές που παράγουν πλαστικό για να εμφιαλώσουν φυσικό νερό.

 5. avatar Savvidis

  Το χαρτί φίλε μου είναι 100% ανακυκλώσιμο προϊόν. Επίσης οι μεγάλες χαρτοπαραγωγικες χώρες έχουν τεράστια δάση τα οποία ανήκουν στα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού και παράγουν συγκεκριμένες ποιότητες ξύλου προς παραγωγή ξύλο πολτού. Επίσης εάν ρίξεις ένα κομμάτι χαρτιού στην θάλασσα θα διαλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τα πλαστικά.

 6. avatar Aλεξ

  Και εδω τελος οπως και στις σακκουλες παλι να πληρωσουμε και πως θα αντικατασταθουν τα πλαστικα με ...χαρτινα πιο ΑΚΡΙΒΑ φυσικα....αντε και......

 7. avatar ο Γερό Δήμος

  Οι ράβδοι των μπαλονιών?;?;Τεράστιο βήμα

 8. avatar ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ !!!!!

  ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ...ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΟΔΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ...ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ...ΕΠΙΠΛΑΔΙΚΩΝ ....ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΩΝ ...ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ....ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ....ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝΕ ...ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ....ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ !!!!!

  1. avatar Giorgis

   Το χαρτί είναι αποθήκη άνθρακα. Όσο περισσότερο χαρτί, τόσο λιγότερος άνθρακας στην ατμόσφαιρα. Το ίδιο ισχύει και για το ξύλο. Το internet προσθέτει άνθρακα, όσο η ενέργεια προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Και είναι τεράστια τα ποσά ενέργειας που χρησιμοποιεί το internet.

  2. avatar Σταγόνα στον ωκεανό

   Και που να δεις με τα γκράφιτι τι καταστροφή γίνεται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει