Φωτίου: Κατεπείγουσα ανάγκη συνδρομής στους Έλληνες Ρομά

«Υγειονομικοί έλεγχοι τώρα στους 354 οικισμούς και καταυλισμούς»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:31
10/04/2020
Φωτίου: Κατεπείγουσα ανάγκη συνδρομής στους Έλληνες Ρομά
83
loading

Κατεπείγουσα ανάγκη συνδρομής στους Έλληνες Ρομά και υγειονομικούς ελέγχους στους 354 οικισμούς και καταυλισμούς ζητά μέσω ανακοίνωσης η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Από χθες, 9/4/2020, πληροφορηθήκαμε για τα 20 νέα κρούσματα του κορονοϊού στον οικισμό της Νέας Σμύρνης της Λάρισας. Πρόκειται για ένα μικτό οικισμό Ελλήνων Ρομά και μη Ρομά με οικιστικές συνθήκες τύπου γειτονιάς. Το αυξημένο όμως αυτό ποσοστό κρουσμάτων στο σύνολο του δείγματος, 20 κρούσματα σε σύνολο 29 δειγμάτων, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Διότι δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει ανάλογοι έλεγχοι στους 354 οικισμούς καταυλισμούς Ελλήνων Ρομά που αριθμούν 104.210 κατοίκους.

Από τις αρχές Μαρτίου είχαμε επισημάνει το πρόβλημα για τους οικισμούς Ρομά και ζητούσαμε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μη γίνουν εστίες εξάπλωσης του ιού. Τα επαναλάβαμε και πριν δύο μέρες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τους Ρομά. Οι Έλληνες Ρομά διαβιούν σε 354 καταυλισμούς και οικισμούς, όπως κατέγραψε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2017 η Ειδική Γραμματεία Ρομά που κατάργησε μολις ανέλαβε η κυβέρνησε της Ν.Δ. Από αυτούς οι 119 με πληθυσμό 36.100 κατοίκους είναι τύπου "γειτονιάς" όπως η Νέα Σμύρνη Λάρισας. 76 είναι καταυλισμοί με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με καλύβες και παραπήγματα που στερούνται όλες τις βασικές υποδομές, ύδρευση ηλεκτροδότηση και αποχέτευση. Εκεί ζουν 8.600 άτομα. Και τέλος οι 155 είναι μικτοί καταυλισμοί, όπου συνυπάρχουν σπίτια και παραπήγματα, συνήθως στις παρυφές κατοικημένων περιοχών, με πληθυσμό συνολικά 59.000 άτομα.

Είναι κατεπείγουσα λοιπόν ανάγκη να γίνουν τώρα δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά τώρα με κινητές μονάδες με κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας άμεσα που θα περιοδεύουν σε οικισμούς και καταυλισμούς, προκειμένου να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους κοινόχρηστους ή και εσωτερικούς χώρους, να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να φροντίζουν για τη θεραπεία ή νοσηλεία των κρουσμάτων.

Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και εξαιτίας των δυσκολιών διαβίωσης είναι ανάγκη η άμεση συνδρομή στους Έλληνες Ρομά με ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πτ. ΚΕΑ) κατά 50%, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και διανομή τώρα των σχολικών γευμάτων που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτα, 185.000 καθημερινά, σε όλους τους καταυλισμούς Ρομά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, ίδρυσε την Ειδική Γραμματεία Ρομά, ώστε να αντιμετωπισθεί ολιστικά το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ρομά. Υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις: έγινε η καταγραφή των οικισμών, εκπονήθηκαν τα σχέδια για τη μεταστέγαση των πιο υποβαθμισμένων καταυλισμών και εξασφαλίστηκαν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδότηση ενοικίου προς ενσωμάτωση των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες, για την προώθηση στην εργασία, την τόνωση της μικρής επιχειρηματικότητας, την εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών ώστε να μην εγκαταλείπουν το σχολείο, τη δημιουργία πολυκέντρων στους οικισμούς, ενώ ιδρύθηκαν παραρτήματα Ρομά σε 100 Κέντρα Κοινότητας με συμμετοχή διαμεσολαβητών Ρομά.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά, ανέστειλε και αναίρεσε όλες τις δρομολογημένες δράσεις και νομοθέτησε την περικοπή των επιδομάτων παιδιού και ενοικίου σε οικογένειες αν έστω και ένα από τα παιδιά χάσει τη χρονιά λόγω απουσιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στοχοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες Ρομά και πλήττοντας το εισόδημά τους.

Σήμερα, η πανδημία μάς παρέχει το χρόνο να αναλογιστούμε τι σημαίνει «μένουμε σπίτι» για τους Έλληνες Ρομά που ζουν σε απάνθρωπους καταυλισμούς και υφίστανται κοινωνικές διακρίσεις, ανισότητες και αποκλεισμό. Ελπίζουμε ότι την επομένη αυτού του εφιάλτη, κυβέρνηση και κοινωνία θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ενσωματωθούν ισότιμα οι Έλληνες Ρομά στη ζωή του τόπου.

Ελπίζουμε ο κορονοϊός να γκρεμίσει τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά χρόνια τώρα και να αποδείξει ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν σ΄αυτή τη χώρα είναι ισότιμοι».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

83
σχόλια
 1. avatar Μπράβο κ.Φωτίου…

  ...συμφωνούμε απόλυτα!!! Πάρτε την κυρά Τασία παραμάσχαλα και μια ειδική άδεια μετακίνησης και πηγαίνετε στους οικισμούς τους ανά την Ελλάδα, να τους μαγειρεύετε και να γιατροπορεύετε τους ασθενείς από τον κορονίο, όπως εκφωνεί τον ιό, ο πρόεδρας τους Παιτέρης... Επίσης πάρτε μαζί σας και καμία εκατοστή πορτοφόλια γεμάτα με ευρώ (δικά σας φυσικά) για να τους απασχολείτε και να μην αναγκάζονται να βγαίνουν από την καραντίνα για να κάνουν βούτες...

 2. avatar Εγώ πάλι

  Θεανώ μου, οι Ρομά σε χρειάζονται, γιατί δεν πας να βάλεις κανένα χεράκι να τους βοηθήσεις που έχουν ανάγκη ?? Όχι μόνο λόγια αλλά και έργα......

 3. avatar kek

  ΠΑΛΙ ΛΕΦΤΑ? ΠΑΛΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΜΟΥ ?? ΓΙΑΤΙ,ΓΙΑΤΙ...ΓΙΑΤΙ ???? ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ....

 4. avatar Ρε

  Αι στο διάο..λο επιτέλους. Έχετε ξεφτιλίσει κάθε έννοια λογικής και τσίπας.
  Στην δημοκρατία δικαιώματα έχουν όσοι έχουν και υποχρεώσεις. Τα ακοινώνητα παράσιτα (σαν και του λόγου σου) δεν έχουν δικαίωμα να εκφέρουν λόγο για το πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται η οργανωμένη πολιτεία απέναντι στους ομοίους σου. Τουλάχιστον αυτοί ευθαρσώς δηλώνουν (όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός τους!!!) ότι είναι παράσιτα.
  Τις ειλικρινείς ευχές μου για υγεία και μακροημέρευση.

 5. avatar βρε ψαροκασελα….

  που ησουν τοσο καιρο;ακουσε Β ΡΟΜΑ κ πεταχτηκε το ξοανο.ο σακος με κοκαλα βγηκε να μας επιβαλει να αγαπησουμε τους γυφτους.ποτε,ποτε,ποτε,ποτε,ποτε.οτι κ να πεις.Ελληνες Βρομα λεει.Φωτιου,μ αυτη τη μουρη για κανα θριλερ εισαι.κ μ αυτα που λες για κανα τσαντηρι....

 6. avatar μπερδεμενοι ανθρωποι

  πηγαινετε κυρια μου να τους συνδραμετε και να τους προσφερεται αφου τους συμπονατε

 7. avatar Αυτό

  Αυτό δεν είναι συμπόνια βέβαια... Προσχηματική έκκληση για μελλοντικά ψηφαλάκια είναι....

 8. avatar argitis

  Έχεις δίκιο κυρα Θεανώ. Βγήκε πριν λίγο στο δελτίο ειδήσεων ο αρχηγός τους και είπε οτι τώρα με την απαγορευση κυκλοφορίας και το κορωνοϊό, δεν μπορούν να βγούν να ζητιανέψουν , να κλέψουν , να φέρουν φαϊ στο σπίτι τους!!!!!!!
  Προστατέψτε τους, γιατί αν δεν σας ψηφίσουν αυτοί στις άλλες εκλογές, μόνο τις δικές σας ψήφους θα βρείτε......

 9. avatar άσχημη….

  άσχημη...άσχημη....κακάσχημη....
  και πάνω από όλα [...]

 10. avatar D696

  Ουστ [...],ξεχασα σινάφι είστε !

 11. avatar ξεφτίλες

  Ξεφτίλες τι να πρωτοθυμηθούμε .
  Το συγκεντρωσιάρχη των Ρομά Βαλάντη Χαλιλόπουλο που για την ομιλία Τσίπρα στη Λαμία 2019
  μάζεψε ρομά με λεωφορεία από Φθιώτιδα, Βοιωτία , Βόρεια Ελλάδα ,Ξάνθη κτλ
  [...]
  Τώρα Φωτίου βγήκες να πεις τι?Ξεφτίλες....

 12. avatar lazio

  Πληρώστε κι άλλα στούς [...].Αυτοί είστε ..........τόσο μπορείτε ....

 13. avatar eleos_79

  ποσά ζωα υπάρχουν ακόμα, πολιτικοί πολίτες ......

 14. avatar Dasparil

  Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα

  *έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα*

  they are unemployed , cause they do not wish to work in any descent job , but their income is phenomenally high , as the drug trade is lucrative and crime for them certainly pays , since they have immunity

 15. avatar Dasparil

  I agree, lets offer them the equivalent help of what they pay in taxes.

  Rough calculations put that at 0%

 16. avatar Ellraiser

  Καημο το εχω να δειξουν την ιδια ευαισθησια για τους Ελληνες πολιτες που υποφερουν κατω απο το οριο της φτωχειας.
  Μια κουβεντα, ενα απλο λογο........

 17. avatar crikalts

  πες τα ρε θεανω!!!
  ολοσωστη οπως παντα....μακαρι να ειχαμε αυτην την περιοδο το διδυμο αχτσιογλου-φωτιου στο υπ.εργασιας και ελαχιστοι ανθρωποι θα εχαναν τις δουλειες του φασιστικα....
  οχι σαν τον κο βρουτση που εσπευσε να
  καθιερωσει παλι τη μειωση 50% στον μισθο, την μειωμενη εκ περιτροπής εργασια και τα \'\'voucher\'\' της ανεργιας
  που μονο τους επιχειρηματιες των κεντρων καταρτισης που ειναι φιλοι της νδ ωφελουν!!!

  1. avatar criskalts

   χαχαχαχαχαχαχα

 18. avatar Πλενω τα χερια καθε μηνα.

  Οι....συναλλαγες στο \"εμποριο\" τους, γινονται μονο με μετρητα, που μπαινοβγαινουν σε κατι τσεπες, οπου υπαρχουν ολα τα μικροβια, βακτηρια, μηκυτες, κι οι ιοι τού κοσμου!!

 19. avatar Τι λες μωρη βλαχαρα

  [...] .Οι ψηφοφόροι σου να είναι καλά και τίποτα άλλο δεν σας νοιάζει για τον Έλληνα τον άνεργο που νοσεί;;δε μας νοιάζει έτσι;[...] και χάσετε τους ψήφους αυτοί και οι Πακιστανοί σας έμειναν να σας ψηφίσουν α και μερικοί [...] Έλληνες πολύ λίγοι ευτυχώς . Κοιτάξτε στις δημοσκοπήσεις και στην απογοήτευση του κόσμου πόσο χαμηλά έχετε πέσει και αφήστε τις μπούρδες παλιό ακροαριστερά του [...]

 20. avatar θορπ.

  Οι φίλοι στις δύσκολες φαίνονται , η ανταπόδοση συμπαράστασης δεν είναι κακό , σε αλλοτινή περίοδο το ίδιο έκαναν και αυτοί , ορισμένοι έχουν υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης .
  Εύγε !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει