Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας και στήριξης των εργαζόμενων στο χώρο της οικοδομής.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως οι εργασίες στον κλάδο δεν έχουν ανασταλεί αλλά δεν έχουν ληφθεί τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, ενώ μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων τους, φαίνεται ότι εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Πρόβλημα παρατηρείται και στην περίπτωση των ολιγομελών συνεργείων με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να βρεθούν χωρίς μεροκάματο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και θεωρούν πως «τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αποκλείουν χιλιάδες οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στην οικοδομή που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα», ρωτούν τους Υπουργούς:

  1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο;
  2. Πως διασφαλίζεται αν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα μέσα στους χώρους εργασίας;
  3. Προτίθενται να λάβουν μέτρα στήριξης για εργαζόμενους στην οικοδομή που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα και οι οποίοι ταυτόχρονα αποκλείστηκαν από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση;