«Όχι» στην αποστολή των απόρρητων εγγράφων του FBI για την υπόθεση Novartis στη Βουλή χωρίς να έχει προηγουμένως εξασφαλιστεί από την επιτροπή η άδεια των Αμερικανών λέει η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Με έγγραφο που απέστειλε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η εισαγγελική λειτουργός απαντά στο σχετικό αίτημα ότι τα επίμαχα έγγραφα περιέχουν ρήτρα η οποία δεν της επιτρέπει να τα χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με την ρήτρα οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα του FBI «είναι για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς». Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στη ρήτρα «Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας η σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών.»

Μάλιστα, η κ. Τουλουπάκη φέρεται να επικαλείται σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η εισαγγελέας χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την αποστολή των συγκεκριμένων εγγράφων χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια του FBI. Επιπλέον, φέρεται  να επισημαίνει ότι στην περίπτωση που ικανοποιηθεί το  αίτημα της επιτροπής της Βουλής είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευμένων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ και ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κίνδυνος αναζήτησης ευθυνών από τη χώρα μας σε  διεθνές επίπεδο.