Γιάννης Βρούτσης: Πρώτη φορά γίνεται απεργία εναντίον των αυξήσεων

«Ο συνδικαλισμός είναι πυλώνας της δημοκρατίας και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός μικροκομματικών συσχετισμών»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:34
18/02/2020
Γιάννης Βρούτσης: Πρώτη φορά γίνεται απεργία εναντίον των αυξήσεων
18
loading

Με ένα σχόλιο για τη σημερινή εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό άνοιξε την ομιλία του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια του 23ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, ξεκαθαρίζοντας ότι, για την κυβέρνηση, ο συνδικαλισμός είναι πυλώνας της δημοκρατίας.

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για μία υποκριτική απεργία. «Πρώτη φορά, γίνεται απεργία εναντίον των αυξήσεων που έρχονται» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός, λέγοντας ότι είναι υποκριτικό «να υποστηρίζεις την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και, όταν αυτός ήρθε στη Βουλή, να μην πραγματοποιούνται απεργιακές κινητοποιήσεις και, τώρα, που ανήκει στο παρελθόν να γίνεται απεργία, για να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου».

«Αυτός είναι ο ορισμός του συνδικαλιστικού παραλογισμού, αλλά δεν πρόκειται για παραλογισμό. Δυστυχώς, ο συνδικαλισμός και οι αποφάσεις που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα, εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του γόνιμου διαλόγου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, επιβάλλεται να τηρείται η εργατική νομοθεσία και να προστατεύονται οι εργαζόμενοι. «Δεν πρέπει, όμως, ο συνδικαλισμός να χρησιμοποιείται ως μοχλός μικροκομματικών συσχετισμών, καθώς στο τέλος υπονομεύεται ο ίδιος ο συνδικαλισμός. Για παράδειγμα, σήμερα, πραγματοποιούν απεργία όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ θα είναι ωφελημένοι από το νέο ασφαλιστικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας περιέγραψε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ότι, για την ανάταξη της οικονομίας, το υπουργείο έχει διαμορφώσει ένα νέο μείγμα πολιτικής με στρατηγικές επιλογές. Όπως είπε, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων, η επίτευξη υψηλότερου διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, καθώς και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Όπως υπογράμμισε, υλοποιείται ήδη μία δέσμη συνεκτικών παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας στο πεδίο της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης.

«Προχωράμε, με αιχμή τον αναμορφωμένο πλέον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σε παρεμβάσεις με συγκεκριμένους άξονες και με έμφαση στη σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Στοχεύουμε στην καλύτερη διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και των αναγκών της αγοράς εργασίας. Επίσης, αναβαθμίζουμε περαιτέρω το Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, μέσω της περαιτέρω εξειδίκευσης και της αυτοματοποίησης της ροής δεδομένων και μέσω των νέων πηγών άντλησης στοιχείων, όπως το taxisnet και ο νέος e-ΕΦΚΑ, ο οποίος δημιουργείται από την 1η Μαρτίου 2020, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι αναβαθμίζεται ο θεσμός της Μαθητείας και επανεξετάζεται το κανονιστικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση.

Παράλληλα, τόνισε ότι ένας ακόμη στόχος είναι η ανάπτυξη εξωστρέφειας και συνεργειών, καθώς και η στενότερη συνεργασία με τις επιχειρήσεις, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους. «Στο σχεδιασμό μας εντάσσεται και η αναμόρφωση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως, στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Επιπλέον, στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως είναι η διυπουργική ομάδα του ReBrain Greece. Το πρόγραμμα αυτό έχει συμβολικό χαρακτήρα και στοχεύει στην επιστροφή στην Ελλάδα 500 νέων επιστημόνων, μέχρι 40 ετών, για να καλύψουν ανάγκες των επιχειρήσεων» διευκρίνισε.

«Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας, εμπεδώνουμε τη συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Καθιερώνουμε όρους διαφάνειας και αντιπροσωπευτικότητας τόσο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όσο και στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, με τη δημιουργία μητρώων συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων. Εισάγουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για τα συνδικαλιστικά όργανα» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Περιγράφοντας τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, είπε επίσης ότι συστηματοποιούνται οι διαδικασίες ελέγχου της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας από την Επιθεώρηση Εργασίας, μέσω της δημιουργίας μητρώου παραβατικότητας. «Πιστεύουμε στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας» επανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός.

Ταυτόχρονα, όπως υπενθύμισε, δημιουργείται ένα νέο σύστημα κυρώσεων και προστίμων, που βασίζεται στην αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια, τη σαφήνεια και την απλότητα, αλλά και στην ψηφιακή διαχείριση των προστίμων. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα οι παραβάσεις που αφορούν τη μερική απασχόληση, την αδήλωτη εργασία και την παράνομη υπέρβαση του ωραρίου, πέραν από αυτό που έχει συμφωνηθεί αρχικά. Μία σημαντική πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, είναι και ο εξορθολογισμός των προστίμων της εργατικής νομοθεσίας.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και σε δύο μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα ακολουθήσουν. Όπως σημείωσε, η πρώτη αφορά την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». «Έρχεται το πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ", το οποίο θα είναι ένα πιο εύκολο και πιο εύχρηστο. Στην "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" ενσωματώνονται δύο κεντρικά θέματα, το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα του εργαζομένου, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου του συνδικαλιστικού νόμου στη βάση της νέας πραγματικότητας. Όπως είπε, οι αλλαγές δεν θα γίνουν αυθαίρετα ούτε με επιβολή. «Αντίθετα, θα προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους» αποσαφήνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ανέλυσε εκτενώς τους βασικούς άξονες του νέου σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο συνοδεύεται από δύο μελέτες, η μία είναι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η άλλη είναι η αναλογιστική μελέτη, που πιστοποιούν ότι διασφαλίζονται οι όροι βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, σύντομα, η ασφαλιστική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φτάσει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, δήλωσε ότι, με πλήρη επίγνωση του δημοσιονομικού κόστους, χρειάζονται περισσότερα κίνητρα, ώστε ο μέσος πολίτης να έχει τη δυνατότητα να προορίζει ένα ποσό για ασφάλεια υγείας, η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την κοινωνική ασφάλιση, για να δημιουργήσει απόθεμα για τη σύνταξή του, αλλά και για να ασφαλίσει το σπίτι του για σεισμό, φωτιά και κλοπή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar tboni2

  Βουτση αυξήσεις δίνετε μόνο σε όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια. Δηλαδή στους δημόσιους υπαλλήλους. Γιατί στον ιδ. τομέα ελάχιστοι έχουν συνεχόμενη εργασία για πάνω από 30 χρόνια αφού υπάρχουν απολύσεις πτωχεύσει κτλ. Αν δίνετε αυξήσεις να δίνετε σε όλους!!!!!

 2. avatar ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΗΣ

  ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ .. ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΕΛΟΣ ΤΕΤΕΛΕΣΤΕ...

 3. avatar giorgos58

  Αυτό που εχει αυξηθει σε απίστευτο υψος, είναι το ψεμα της ΝΔ και η ατελειωτη προπαγάνδα ολων των ΜΜΕ υπερ της κυβερνησης. Κρατήσατε ουσιαστικά αυτούσιο το νομο Κατρουγκαλου που λοιδορούσατε και πανω σε αυτόν κανατε καποια πασαλείμματα που ευνοουν λιγους. Καταργησατε τη προσωπικη διαφορα; ΌΧΙ. Θεσμοθετησατε σαφη νομο που να μοιραζει ως 13η συνταξη μερος των πλεονασμάτων στους αδύναμους; ΟΧΙ. Αμα συνεχισω τα ερωτηματα θα φτιαξω σεντονι, ψεύτες και υποκριτές.

 4. avatar Κατρουγκαλοκαμμενος

  Εγώ ξέρω ότι ο Καρουμπαλος μού έκοψε 130 γιουρο στην επικουρικη και τώρα τα παίρνω πίσω αναδρομικά από τον Οκτώβρη. Από εργατοπατερες πού δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους και κάνουν το άσπρο μαύρο είχε έχει και θα έχει πάντα ή Ελλάδα. Όπως και πρόβατα πού τούς πιστεύουν. Αν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας πού πιστεύει στον νόμο Κατρουγκαλου τότε θέλει επειγόντως γιατρό. Όχι βέβαια ότι ο νόμος Βρουτση λύνει όλα τα προβλήματα αλλά είναι ή νύχτα με την ημέρα. Μόνοι οι βαθιά νυχτωμενοι δεν το βλέπουν αυτό.

 5. avatar Ποιόν κοροϊδεύουν;

  Ή μας δουλεύουν στη Νέα Δημοκρατία ή οι εργαζόμενοι χάζεψαν ομαδικώς! Εσύ τι λες?

  1. avatar @Ποιόν κοροϊδεύουν;

   Λέω ότι είσαι συριζαίος, τουτέστιν από τους ομαδικά χαζούς.

 6. avatar Λέω εγώ τώρα…

  Αναρωτήθηκε ο κ. Υπουργός μήπως απεργούν και για τις ΑΥΞΗΣΕΙΣ στις ΕΙΣΦΟΡΕΣ.
  Ελάχιστη εισφορά πριν 186euro
  Ελάχιστη εισφορά μετά 220euro...
  Αν βαλουμε και το ΕΤΕΑΕΠ τότε είμαστε για κλάματα...

 7. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Οι χθεσινοβραδινές προβοκάτσιες της κυβέρνησης που κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί με ανώνυμες-κυβερνητικές διαρροές, με ενορχηστρωτή το υπουργείο Εργασίας και αναφέρονταν σε «ξαφνικές-αιφνιδιαστικές για την κοινωνία απεργίες» και «απεργίες εργατοπατέρων», ώστε να δυναμώσει ο κοινωνικός αυτοματισμός, έπεσαν στο κενό. Υπενθυμίζουμε ότι η απεργία στην Αθήνα είχε αποφασιστεί από τις 5 Φλεβάρη!

  Η κυβέρνηση αφού τα «έκανε πλακάκια» με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ θεώρησε πως «έχει δέσει το γάιδαρό της» και οι αντεργατικοί νόμοι της, θα περνούν χωρίς αντιδράσεις, χωρίς κινητοποιήσεις, σε συνθήκες σιωπητηρίου.

  Τους εργατοπατέρες που αναφέρει η κυβέρνηση μέσω ανώνυμων κύκλων, χρησιμοποιώντας πρόθυμα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, να τους ψάξει στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που συνδιαλέγεται μαζί της καθημερινά. Ας μην προκαλεί με τη στάση του ο Υπουργός Εργασίας γιατί γνωρίζουν όλοι τη “συνδικαλιστική του δράση” ως επικεφαλής της ΔΑΚΕ Εφοριακών, με ευθύνη στον τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2020/02/25.html

 8. avatar φροιξος

  σορυ υπουργέ, αλλα έχεις μεγαλο θρασος!! οταν στον κουμπαρα που λετε ,για να υπολογιστει η συνταξη πεφτουν 200 αντι 300 ευρω και μάλιστα τα 2/3 τα γλυτωνει ο εργοδοτης πως θα είναι μεγαλύτερη η συνταξη??????

 9. avatar Βρούτση

  Εδώ ψωμί δεν έχουμε εσύ μοιράζεις παντεσπάνι . Εσύ και η Μαρία-Αντουανέτα . Έχεις μπερδέψει την βούρτσα με την βρούτσα μου φαίνεται . Ήμαρτον Ρε Ήμαρτον !

 10. avatar ΜΗΤΣΣΣΣ

  προσπαθουν να μας πεισουν οτι ενδιαφερονται για τον κοσμο και τη χωρα. οποιος ειναι προβατο και βολεμενος τους πιστευει. νοβαρτις παραγραφη, κεελπνο παραγραφη, 250 μυρια θαλασσοδανεια νδ παραγραφη ετσι για να μην ξεχνιομαστε...

 11. avatar Capital original

  Η κυβέρνηση που αρνείται τις συλλογικές συμβάσεις, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τον 13ο και 14ο μισθό, τα επιδόματα, την προστασία των εργαζομένων κατά των απολύσεων και τόσα και τόσα άλλα αναρωτιέται γιατί γίνεται απεργία ενώ έρχονται… αυξήσεις τί τσίρκο κυβέρνηση έχουμε ρε!

 12. avatar Τόνο Μασάς.

  Βρέ ο Βρούτσης αναρωτιέται γιατί απεργούν, αφού η κυβέρνηση είναι τόσο φιλεργατική!
  Ανέκδοτο έχει καταντήσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Βρούτσης, γνωστός και από την προηγούμενη μνημονιακή και καταστροφική του θητεία στο υπουργείο αλλά και για τις… φιλεργατικές ευαισθησίες του .... ου να μου χαθείτε ανθέλληνες...

 13. avatar Ομάδα Αλήθειας & Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Ασφαλιστικό Βρούτση: Αυξήσεις μόνον για τους έχοντες, επιβαρύνσεις για το 90% των ασφαλισμένων!!
  Αναλυτές και εργατολόγοι ομολογούν ότι ευνοείται μόνον ένα 10% εχόντων και κατεχόντων και επιβαρύνεται το υπόλοιπο 90% .Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει αυτό το νομοσχέδιο είναι αίσχος...Ο Μητσοτάκης μιλάει τη γλώσσα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού τί δεν καταλαβαίνεις φτωχό Eλληνα;;

  1. avatar Λευτέρης Γιαννούλης

   Εγώ πάντως στο ΝΑΤ που παίρνω 800€ θα πάω στα 930€ δεν ξερω αν για εσάς τους συριζαίους θεωρούμε μεγαλοσυνταξιούχος!

   1. avatar ????/

    εσυ απλα εισαι fake.

 14. avatar fire40

  ΨΕΥΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ
  Μάθατε να κάνετε την νύχτα μέρα
  με τα ψέματα σας πια!!!!

 15. avatar ????/

  Άμα θέλει το ανθελληνικό κομματιστάν όλα τα συνδυάζει , εδώ κάνουν πορείες υπέρ των λαθροβιαστών όπως στην Πάρο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει