Να αποδομήσουν τη σημερινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας της ΠΟΕ ΟΤΑ, και των Σωματείων στον χώρο των μεταφορών για το ασφαλιστικό, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, επιχειρούν κυβερνητικά στελέχη κινούμενα σε λογικές κοινωνικού αυτοματισμού και καταγγέλλοντας «επαγγελματίες “εργατοπατέρες” του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ» με αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.

Ειδικότερα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι στόχος της απεργίας σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικάτων είναι η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, η μη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και η επαναφορά σε προηγούμενες εποχές. Και σχολιάζουν ότι πραγματοποιείται επομένως μια απεργία για τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στον οποίο ελάχιστα αντέδρασαν τα σωματεία μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι ο νόμος που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί αρνητικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

«Πρόκειται για συνδικαλιστικό παραλογισμό και για απεργίες φανερά υποκινούμενες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις» υποστηρίζουν μάλιστα κυβερνητικά στελέχη, ενώ στρέφουν τα βέλη τους ιδίως κατά της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέλοντας να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού, καθώς τονίζουν ότι θα ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Ειδικότερα αναφέρουν πως: «Οι “εργατοπατέρες” ζητούν:

  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
  • Κοινωνική ασφάλιση, Υγεία –Πρόνοια για όλους, αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Υποχρεωτική.
  • Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ.
  • Επαναφορά των ΒΑΕ, όπου έχουν καταργηθεί.
  • Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.»

Και προσθέτουν πως: «Τα αιτήματα αυτά είναι φανερό ότι κινούνται εκτός λογικής. Πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες «εργατοπατέρες» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ».

Κυβερνητικά στελέχη υπερασπίζονται άλλωστε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070, ότι δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις, αντίθετα, θα έχει αυξήσεις, με ιδιαίτερα ωφελημένους τους εργαζόμενους που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω.

Αναφέρουν επίσης ότι, ο μισθωτός -που παράλληλα ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα – εφόσον έχει μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

Μη μισθωτοί

Ως προς το ποιες εισφορές θα καταβάλλουν οι μη μισθωτοί, αναφέρουν ότι: «Διαμορφώνεται μια κλίμακα με έξι σκαλοπάτια, ανάμεσα από τα οποία οι 900.000 μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν, με αίτησή τους, εκείνο που επιθυμούν. Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας μπορεί να υποβάλλεται οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος. Όσοι δεν επιλέξουν με αίτησή τους την ένταξή τους σε κάποια κατηγορία, θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη και κατώτατη που αντιστοιχεί σε 220 ευρώ».

Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη το γεγονός ότι καθιερώνεται και μία άλλη κατηγορία, χαμηλών εισφορών, που αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους για τα πρώτα 5 έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος, κατόπιν αίτησής τους.

Παράλληλα καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που βάφτιζε την έκπτωση στις εισφορές των νέων επαγγελματιών «ασφαλιστική οφειλή» που αναζητούνταν από τον ασφαλισμένο στο μέλλον. Πλέον, η καταβολή μειωμένης εισφοράς έως και μια 5ετία για τους νέους επαγγελματίες δεν συνιστά ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται.

Τι θα γίνει με τις εισφορές Ιανουαρίου

Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου.

Στη νέα πλατφόρμα θα διακρίνονται δύο τίτλοι: «ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ», καθώς όλη η δομή της νέας ασφαλιστικής αλλαγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία για πολύ υψηλότερη σύνταξη.

Τι θα ισχύει για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά, ανοίγει ο δρόμος επιτάχυνσης απονομής συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μειώνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000, οι οποίες πραγματοποιούνται στο φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου, που οφείλονται στη διαφοροποίηση των εντασσόμενων στον e-EΦΚΑ φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Τι θα ισχύσει για τα εφάπαξ

Τα ίδια στελέχη λένε ότι για πρώτη φορά, δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους. Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία απονομής της εν λόγω παροχής.

Πότε αποκτάται ασφαλιστική κάλυψη

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνο εργασίας από 75 ημέρες για το μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης, λένε επίσης κυβερνητικά στελέχη.

Τι προβλέπεται ως προς τα άτομα με αναπηρία

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απόλυτης αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας, πλέον θα εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των επιδομάτων τους. Επίσης, συστήνεται στον e-ΕΦΚΑ, Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών για θέματα ΑμεΑ.

Τι αλλάζει για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ

Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται επίσης ότι διευρύνεται για πρώτη φορά το πεδίο εφαρμογής -σε προαιρετική βάση- της υπαγωγής στην επικουρική σύνταξη και της εφάπαξ παροχής σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα πριν να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών. Το δικαίωμα της προαιρετικής υπαγωγής τους θα συνδυάζεται με την πλήρη εναρμόνιση, όσων είχαν υποχρέωση να υπαχθούν.

Τι αλλάζει για τις εργαζόμενες νέες μητέρες

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι θεσπίζεται διάταξη που δίνει την έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις μητέρες. Η διάταξη αφορά εργαζόμενες μητέρες με έμμισθη σχέση εργασίας είτε αυτοαπασχολούμενες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε απασχολούμενες στον αγροτικό τομέα.

Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίζει τους συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα τον εργασιακό τους βίο, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Ειδικά, οι πολύτεκνοι και γεωργοί συνταξιούχοι προστατεύονται απόλυτα, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους.

Τι συνεπάγεται η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση κάτω από την «ομπρέλα» του νέου e-ΕΦΚΑ

Τα ίδια στελέχη τέλος εκτιμούν ότι η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση κάτω από την «ομπρέλα» του νέου e-ΕΦΚΑ θα οδηγήσει σε ταχύτερο χρόνο απονομής των συντάξεων, καθώς, μέχρι σήμερα, για την απονομή της κύριας, της επικουρικής και του εφάπαξ ενός ασφαλισμένου, χρειάζονταν τρεις διαφορετικοί υπάλληλοι από τρεις διαφορετικούς φορείς.

Μετά τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, δημιουργούνται ενιαίοι ασφαλιστικοί φάκελοι. Ένας μόνο υπάλληλος θα απονέμει και τις τρεις συντάξεις.