Συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, είχε το πρωί της Δευτέρας (17/2) ομάδα ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστίας, προκειμένου να συζητήσουν για τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου και του Ελληνικού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, έθεσε στον υπουργό το ζήτημα της διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα νησιά, εξέφρασε προβληματισμούς για το νέο νόμο για το άσυλο και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ζήτησε ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης επί των παραπάνω θεμάτων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΕΠ η οργάνωση ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στη μεταφορά των αιτούντων στην ενδοχώρα. Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, «αυτό που είναι επείγον είναι η ταχύτατη μεταφορά των ανθρώπων αυτών από τις απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες στα νησιά προς την ενδοχώρα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που επιβαρύνει κυρίως αυτούς τους ανθρώπους και δευτερευόντως τους κατοίκους στις τοπικές κοινωνίες».

Επίσης, τα μέλη της αντιπροσωπείας ζήτησαν να ενημερωθούν για τα νέα κέντρα, τα οποία θέλει να κατασκευάσει η κυβέρνηση στα νησιά. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης, στις μετέπειτα δηλώσεις του, «κλειστά κέντρα δεν μπορούν να υπάρξουν με βάση τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κρατείται φυλακισμένος, χωρίς να έχει προβεί σε καμία παραβίαση οποιουδήποτε νόμου. Οι αιτούντες και αιτούσες άσυλο έχουν έρθει για να ασκήσουν ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο προβλέπεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαίωμα στο άσυλο».

Τέλος, η οργάνωση τόνισε ότι σε διεθνές επίπεδο ζητάει να υπάρξει αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, με αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου και δημιουργία μηχανισμού επιμερισμού της ευθύνης ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ο υπουργός από την πλευρά του δεν προέβη σε δηλώσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε τα μέλη της οργάνωσης ότι θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διαδικασία ασύλου, καθώς και ότι με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου θα βελτιωθεί και η κατάσταση στα νησιά.

Η σημερινή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο αποστολής που πραγματοποιεί η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου και του Ελληνικού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ και μία εβδομάδα στην Ελλάδα και η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα. Η ομάδα επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, τους άτυπους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί εκτός των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο και τη Σάμο, καθώς, όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου της, «δεν έλαβε άδεια για πρόσβαση στις επίσημες εγκαταστάσεις των χοτσποτ της Λέσβου και της Σάμου, παρά το γεγονός ότι ακολουθήθηκε το απαιτούμενο πρωτόκολλο».

Οι ερευνήτριες της οργάνωσης Αντριάνα Τιντόνα και Λία Γώγου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκαναν λόγο για «τις χειρότερες συνθήκες από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης του 2015» και περιέγραψαν ότι στους άτυπους καταυλισμούς εντόπισαν πάρα πολλούς ευάλωτους, όπως έγκυες, ηλικιωμένους, ασυνόδευτα παιδιά χωρίς κατάλληλα ρούχα, ακόμα και ένα μωρό έξι μηνών με σοβαρό άσθμα που ζούσε με την οικογένειά του σε σκηνή.