Οι συνεπείς εργοδότες θα εισέρχονται στο λευκό μητρώο και θα έχουν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, όπως είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για τα εργασιακά. Στην ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του κατώτατου μισθού, το οποίο συνδέεται συνολικά με την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξή της, με τον κ. Μητσοτάκη να σημειώνει πως στα μέσα του Ιουνίου θα συζητηθεί ξανά το θέμα μετά την εικόνα που θα υπάρχει για τα οικονομικά δεδομένα.

«Οι σχέσεις πολιτείας και επιχειρήσεων είναι αυστηρά οριοθετημένες» σημείωσε, και πρόσθεσε πως το αυστηρό πρόστιμο 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία μπορεί να μειωθεί εάν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος προσληφθεί αμέσως με πλήρη απασχόληση για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην «τομή», όπως τη χαρακτήρισε, που θα έρθει το επόμενο δίμηνο και αφορά το σύστημα Εργάνη 2, που αναβαθμίζεται με την ψηφιακή παρακολούθηση χρόνου εργασίας και την κάρτα εργασίας.

«Η τεχνολογία απλώνεται σε όλα τα επίπεδα, από το ανοιχτό μητρώο συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων μέχρι την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αν κάποιοι φοβούνται ας το γνωρίζουν, η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά, αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το φως θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος» τόνισε.

Για τον κατώτατο μισθό

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως το 2013 θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου. «Ως αντιπολίτευση τότε μιλούσατε κ. Τσίπρα για εργασιακή γαλέρα και μεσαίωνα, καταψηφίσατε τη ρύθμιση. Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε ούτε την εφαρμόσατε, την ξεχάσατε. Τη θυμηθήκατε προεκλογικά για να την εμφανίσετε ως δήθεν δική σας προσφορά στους πιο αδύνατους» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Μας ρωτάτε αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο που εμείς ψηφίσαμε; Ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία. Ανάλογα με τη πορεία της οικονομίας, η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, με βάση αυτή τη διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό Συμβούλιο, το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου. Η δέσμευσή μου για αύξηση του ΑΕΠ που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει. Υπομονή έως τα τέλη Ιουνίου, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αν ενδιαφέρεστε τόσο βοηθήστε κι εσείς την ανάπτυξη αντί να σπέρνετε ψεύτικες ανησυχίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με μία συμβουλή προς τον Αλέξη Τσίπρα: Σας συμβουλεύω, αν μπορείτε να ξεφύγετε από το παρελθόν σας, το οποίο οι πολίτες το καταδίκασαν, διαφορετικά θα ψάχνετε για πολύ καιρό τον λόγο που οι πολίτες σας γύρισαν την πλάτη και θα χρειαστούν πολλές σελίδες αυτοκριτικής, που όμως μαθαίνω θα συζητήσετε το Σαββατοκύριακο με τους συντρόφους σας. Καλό κουράγιο!