Σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει τον Νοέμβριο του 2019 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, η Κομισιόν απάντησε ότι «είναι ενήμερη για την εικαζόμενη απόρριψη 28 αιτήσεων διεθνούς προστασίας, λόγω έλλειψης διερμηνείας στη Λέσβο και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των δικονομικών δικαιωμάτων που προβλέπονται στην οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Έλληνα ευρωβουλευτή, «το συγκεκριμένο συμβάν αποτέλεσε κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνούς προστασίας, καθώς και των αναγνωρισμένων διαδικασιών χορήγησης ασύλου».

Ο κ. Αρβανίτης ρωτούσε «αν η συγκεκριμένη πρακτική είναι συμβατή με την οδηγία που ορίζει ως υποχρεωτική τη διαδικασία προσωπικής και ουσιαστικής συνέντευξης των αιτούντων άσυλο» και γενικότερα με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία.

Στην απάντησή της, την οποία μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή των διαδικαστικών εγγυήσεων της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα.»